Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U 82. godini

Preminuo Irfan Ajanović

Foto: FENA

Irfan Ajanović je rođen je 4. februara 1942. godine u Žepču. Gimnaziju je pohađao u Zavidovićima i Rijeci. Pravni fakultet završio je u Sarajevu

Nekadašnji potpredsjednik Savezne Skupštine SFRJ, dugogodišnji parlamentarac i jedan od osnivača SDA Irfan Ajanović preminuo je u Sarajevu u 82. godini.

Irfan Ajanović je rođen je 4. februara 1942. godine u Žepču. Gimnaziju je pohađao u Zavidovićima i Rijeci. Pravni fakultet završio je u Sarajevu.

Jedan od osnivača SDA

Još u ranoj mladosti iskazivao se kao pisac, pjesnik, a a kasnije se komponovanjem i izvođenjem narodne muzikom.

Bio je jedan od učesnika Osnivačke skupštine Stranke demokratske akcije i član Izvršnog odbra, a neko vrijeme obavljao je i dužnost generalnog sekretara Stranke. Izabran je za poslanika u Vijeću građana Skupštine BiH, a februara 1991., kao poslanik Savezne skupštine tadašnje Jugoslavije, izabran je za potpredsjednika Saveznog parlamenta.

Na prvim višestranačkim i demokratskim izborima, održanim novembra 1990. godine izabran je za poslanika u Vijeće građana Skupštine Bosne i Hercegovine, a 1991. godine, kao poslanik Savezne skupštine izabran je za potpredsjednika Saveznog parlamenta bivše SFR Jugoslavije.

Pried počatak agresije na BiH 1992. giodine bio je član bh. delegacije na Lisabonskim pregovorima, kao i član delegacije BiH na prijemu naše države u članstvo u Organizaciju Ujedinjenih naroda.

Bio u zarobljen u logorima

Po izbijanju agresije na Bosnu i Hercegovinu odlazi u rodni grad – Žepče, gdje aktivno uključio u odbranu. Sredinom 1993. godine zarobljen je od strane HVO, koji ga je kasnije je predao srpskim vojnim snagama.

U logorima u logorima proveo 907 dana.