Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Prekinuta sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, problemi s dnevnim redom

zajednicka komisija za odbranu i sigurnost bih fena

Članovi komisije su se najprije izjasnili i podržali uvrštavanje u dnevni red inicijative člana Komisije Kemala Ademovića (NiP). Potom je prijedlog za dopunu dnevnog reda iznio i član komisije Sredoje Nović

Sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH prekinuta je odmah po usvajanju dnevnog reda.

Sjednicu je nakon glasanja o dnevnom redu najprije napustio član komisije Sredoje Nović (SNSD), nezadovoljan zbog činjenice da nije prihvaćen njegov prijedlog dopune dnevnog reda.

Kazao je kako ne može glasati za predloženi dnevni red, a s njim se složio i član Komisije Darko Babalj (SDS) koji je također napustio sjednicu.

Zamjenica predsjedavajućeg Komisije Marina Pendeš (HDZ BiH) je kazala da nisu stečeni uvjeti za nastavak sjednice, te da će ukoliko Darko Babalj izađe sa sjednice, izaći i ona i član Komisije Zdenko Ćosić (HDZ BiH).

Predsjedavajući Zajedničke komisije Jasmin Imamović (SDP BiH) potom je konstatirao da, ukoliko se nastavi napuštanje sjednice, neće imati uslove za njeno održavanje, tako da je sjednica prekinuta.

Naime, problem je nastao prilikom utvrđivanja dnevnog reda današnje sjednice.

Članovi komisije su se najprije izjasnili i podržali uvrštavanje u dnevni red inicijative člana Komisije Kemala Ademovića (NiP).

Potom je prijedlog za dopunu dnevnog reda iznio i član komisije Sredoje Nović.

Kazao je da ovih dana „vrvi u sredstvima informiranja od prepucavanja između različitih političkih opcija o tome da li je ili nije dodjeljeno neko priznanje Udruženju 7. muslimanske viteške brigade iz Zenice od strane Oružanih snaga BiH“.

– Ne želim da se informišem iz sredstava javnog informisanja, jer mislim da je prirodno da ova komisija bude potpuno informisana u vezi s tim – kazao je Nović.

Predložio je uvrštavanje u dnevni red tačke kojom bi se tražilo od Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH da u roku od 15 dana dostavi Komisiji informaciju o tome da li je tačno da je Štab Oružanih snaga ili neko drugi unutar Oružanih snaga dodjelio to priznanje?

– Ako je tačno, ko je i kada pokrenuo inicijativu i zahtjev da se dodjeli, kome je ona upućena i ko je odlučivao, ko je upoznat s tim i da li je time narušena neutralnost Oružanih snaga BiH i na osnovu kojeg zakonskog osnova proizilazi ovlaštenje da se uopšte dodjeljuju takva priznanja – kazao je Nović.

Član Komisije Šerif Špago (SDA) je kazao da se ne slaže s tim da se bave ovakvim pitanjima koja, kako je kazao, nisu suštinska i da na nivou zajedničke komisije oba doma raspravljaju o pitanju koje se može riješiti u okviru Oružanih snaga i Ministarstva odbrane.

Naveo je da će glasati protiv uvrštavanja ovog prijedloga u dnevni red.

Prilikom glasanja o Novićevom prijedlogu, četiri člana komisije su bila „za“ uvrštavanje u dnevni red, tri člana komisije su bila protiv, a dva suzdržana, tako da nije uvršten u dnevni red.

Zamjenica predsjedavajućeg Komisije Marina Pendeš je kazala da način na koji je Špago obrazložio razlog zbog čega će biti protiv njoj daje „i opravdanu sumnju da postoji paralelizam u Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane BiH“.

Pitalala je i kolegu Milana Dunovića (DF) zbog čega njemu nije potrebno da zna da li načelnik Zajedničkog stožera radi u skladu sa zakonom ili ne radi u skladu sa zakonom.

– Kao što je poznato, ne može načelnik Zajedničkog stožera davati odličja bilo kakvim udruženjima građana, bez obzira o kakvom se udruženju građana radi, bez suglasnosti i znanja ministra odbrane BiH. Ukoliko je istinita ova informacija, a izgleda da jeste, znači da podržavate nezakonit rad u Oružanim snagama BiH i Ministarstvu odbrane – kazala je Pendeš.

Dodala je da će predložiti da se ponovno glasa i o inicijativi Kemala Ademovića, te da povlači svoj glas i protiv je njenog uvrštavanja u dnevni red.

Član komisije Šerif Špago je odgovorio Marini Pendeš kazavši joj da, ako ona misli da će on glasati kako ona misli da treba da glasa, onda se vara.

– Ja vjerujem i strukturama Oružanih snaga i komandantu, odnosno njegovim zamjenicima u Oružanim snagama i ministru odbrane i zamjenicima ministra odbrane da oni imaju instrumente da utvrde sve nepravilnosti koje se eventualno dešavaju u strukturi Oružanih snaga. Mislim da nema potrebe da mi sada ovdje za svaku neku vijest u medijima donosimo zaključke da nam se dostavljaju informacije. Mislim da imamo daleko ozbiljnijih poslova i zadataka da se njima bavimo kao komisija – naveo je Špago.

Član komisije Milan Dunović je pitao kolegicu Marinu Pendeš hoće li svaki put kada joj se ne svidi kako on glasa, tražiti razloge i tražiti ponavljanje glasanja.