Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dennis Francis

Predsjednik Generalne skupštine UN-a: Lekcije iz Srebrenice su jasne

Foto: Screenshot
Dennis Francis

Francis je naveo da su lekcije iz Srebrenice jasne – kada se netrpeljivosti dozvoli da uzme maha to rezultira zvjerstvima koja je nemoguće shvatiti

Predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Dennis Francis izjavio je danas, na komemoraciji za žrtve genocida u Srebrenici, da negiranje genocida neće dovesti do pravde i mira.

Potcrtao je da je obaveza svake nacije, bez obzira na njenu udaljenost od Bosne i Hercegovine ili na vlastitu historiju, da poštuje odluke međunarodnih sudova koji donose pravdu preživjelima i sprječavaju genocide unutar njihovih granica.

Procesuirati preostale počinioce genocida

Francis je naveo da su lekcije iz Srebrenice jasne – kada se netrpeljivosti dozvoli da uzme maha to rezultira zvjerstvima koja je nemoguće shvatiti.

-Uvijek moramo biti na oprezu kad se radi o dehumanizaciji i degradiranju neke grupe ljudi jer to vodi ka neizrecivom zlu. Ključno je procesuirati preostale počinioce genocida u Srebrenici – potcrtao je Francis.

Poručio je da je današnja komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici važnija nego ikad zbog retorike podjela koje postaju sve glasnije, te da ona nudi priliku za značajnu društvenu transformaciju od Evrope do Bliskog istoka.

Francis je naglasio da ne smijemo prihvati pokušaje da se zaboravi ili negira veličina tog zločina i podsjetio da je Generalna skupština 11. juli proglasila Danom sjećanja na žrtve genocida da bi bila odata počast preživjelima koji se neumorno bore da sačuvaju sjećanja na Srebrenicu i da se pobrinu da se takva zvjerstva ne ponove.

Komemoracija je danas, na visokom nivou održana u sali Generalne skupštine UN-a u New Yorku.