Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Claire Bazy Malaurie

Predsjednica Venecijanske komisije: Moramo raditi zajedno da reforme budu provedene

Foto: Amer Kajmović/FENA

Ona je istaknula da su države članice EU, na samitu u Rekjaviku prošle godine, istakle posvećenost tim principima koji se tiču izgradnje društava država vladavine prava u kojima će prava svakog pojedinca biti zaštićena i poštivana

Predsjednica Venecijanske komisije Claire Bazy Malaurie istaknula je danas u Sarajevu, na otvorenju Ministarske konferencije o temi pregovora o pristupanju država zapadnog Balkana Evropskoj uniji (Pregovaračko poglavlje 23. – pravosuđe, borba protiv korupcije i temeljna prava), puno ime tog savjetodavnog tijela Vijeća Evrope, koje glasi Venecijanska komisija za demokratiju i vladavinu prava.

-Mi smo posvećeni pružanju podrške državama članicama u usklađivanju njihovog zakonodavstva sa načelima Vijeća Evrope. To su načela koja se odnose na Poglavlje 23, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava. To se ne odnosi samo na neke procesne pretpostavke za pristupanje Evropskoj uniji. To se zapravo odnosi na načela koja predstavlja Evropska unije. To je demokratija, vladavina prava i ljudska prava – kazala je.

Pronaći rješenja

Ona je istaknula da su države članice EU, na samitu u Rekjaviku prošle godine, istakle posvećenost tim principima koji se tiču izgradnje društava država vladavine prava u kojima će prava svakog pojedinca biti zaštićena i poštivana.

-Današnja konferencija je prilika za sve nas da razgovaramo i iznalazimo rješenja za složena pitanja sa kojima se suočavamo. Moramo raditi zajedno da bismo osigurali da reforme ne budu samo provedene, već i da postanu dio kulture, da budu ugrađene u tkivo svakog društva. Moramo imati efikasne mjere borbe protiv korupcije i zaštite ljudskih prava i to mora postati norma a ne izuzetak. Kad razgovaramo o svim tim važnim pitanjima, trebamo imati na umu da članstvo u EU nije samo ispunjavanje kriterija. Radi se o tome da trebate prihvatiti viziju pravednog i demokratskog društva. Venecijanska komisija je tu da vam pruži podršku u tim naporima, ponudi stručnu pomoć. Mi smo zaista posvećeni načelima koje zastupamo – poručila je sa današnjeg skupa.

Ministarsku konferenciju o temi pregovora o pristupanju država zapadnog Balkana Evropskoj uniji (Pregovaračko poglavlje 23. – pravosuđe, borba protiv korupcije i temeljna prava) i preostalim koracima do te faze organinziralo je danas u Sarajevu Ministarstvo pravde BiH u suradnji s Delegacijom EU/Uredom specijalnog predstavnika EU u BiH, Direkcijom za evropske integracije BiH i Projektom EU4Justice. Ta konferencija ima regionalnu i evropsku dimenziju, a sastavni dio tog skupa jeste i nekoliko panela.