Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Predsjedavajuća Vijeća naroda RS svjedočila na suđenju Dodiku i Lukiću

milorad dodik sud bih
Foto: Fena
Milorad Dodik

Sutkinja Sena Uzunović je objasnila da visoki predstavnik kao diplomatski agent uživa imunitet te da nije obavezan da svjedoči

Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić svjedočila je danas u Sudu BiH o procedurama usvajanja zakona u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda RS na ročištu u predmetu koji se vodi protiv predsjednika tog entiteta Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Golić je izjavila da je Vijeće naroda trebalo razmatrati sporne zakone 22. i 27. juna 2023. nakon što su usvojeni u NSRS, a na zahtjev bošnjačkih delegata.

Dodala je da su ti delegati odustali od ispitivanja povrede vitalnog nacionalnog interesa 4. jula kada je trebala biti održana sjednica Vijeća jer je 1. jula visoki predstavnik donio zakon koji obavezuje na poštivanje njegovih odluka i odluka Ustavnog suda BiH.

Zahtjevi odbrane za svjedočenjem visokog predstavnika Schmidta su odbijeni

Golić je navela da su kao argument za upućivanje zahtjeva za razmatranje vitalnog nacionalnog interesa predstavili činjenicu da je visoki predstavnik sporne zakone stavio van snage i da treba pokrenuti krivični postupak protiv onih koji ih usvajaju.

Poručila je da smatra da su delegati bili pod utjecajem OHR-a, stranih ambasada u BiH i Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH je na prethodnom ročištu završilo s iznošenjem materijalnih dokaza, a zahtjevi odbrane za svjedočenjem visokog predstavnika Schmidta su odbijeni, što je danas ponovo problematizirano.

Sutkinja Sena Uzunović je objasnila da visoki predstavnik kao diplomatski agent uživa imunitet te da nije obavezan da svjedoči.