Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predragu Đuroviću devet i po godina zatvora zbog ratnog zločina

sud123

Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo danas je oglasilo krivim Predraga Đurovića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), za ratni zločin protiv civila (član 142. KZ-a bivše SFRJ), počinjen na Vracama (Sarajevo) 1992. godine i osudilo ga na devet godina i šest mjeseci zatvora.

Epilog je to prvostepenog suđenja u ovom predmetu koje je počelo 24. februara, a na temelju optužnice potvrđene 15. decembra 2014. godine.

Sud smatra dokazanim tužbene navode koje Đurovića terete da je kao pripadnik VRS-a na Vracama krajem 1992. silovao Bošnjakinju.

U optužnici se navodi da je Đurović silovanje izvršio u napuštenoj zgradi, uz prijetnju toj osobi da će je ubiti, kao i njeno dijete.

Sud je prilikom ocjene dokaza, kako je navedeno u obrazloženju presude, posebno cijenio činjenice proistekle iz iskaza oštećene, kao i nalaz tima vještaka-neuropsihijatara u kojem su konstatirana teška oštećenja njenog zdravlja i da oštećena nije sklona insinuacijama, odnosno njen je iskaz ocijenjen autentičnim i tačnim, a to su vlastitim iskazima potvrdili i drugi ispitani svjedoci.

Okrivljeni Đurović je trenutno na izdržavanju zatvorske kazne u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) u Foči, a na temelju presude Osnovnog suda u Sokocu, te je Sud donio rješenje o određivanju mjere pritvora, koja stupa na snagu nakon isteka ove kazne.

Prilikom odmjeravanja visine krivičnopravne sankcije, Sud je uzeo u obzir da se radi o višestrukom povratniku u izvršenju krivičnih djela.

Naime, Đurović je od 1986. godine u kontinuitetu čini krivična djela za koja je osuđivan 11 puta na različite zatvorske kazne, od čega dva puta kao maloljetnik.

U vom slučaju uzeto je u obzir i način i vrijeme izvršenja krivičnog djela koje je počinjeno tokom rata, kršenjem pravila međunarodnog prava – Četvrte ženevske konvencije o zaštiti civila za vrijeme oružanih sukoba i dopunskog Protokola br. 2 uz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava, kao i činjenicu da je teška trauma kojoj oštećena/žrtva silovanja bila izložena izazvala teške psihičke posljedice zbog kojih trpe i članovi njene porodice (dvoje djece i suprug).

Sud u ovom slučaju nije našao olakšavajućih okolnosti, budući da okrivljeni nije porodičan čovjek, izuzev njegovog korektnog držanja tokom krivičnog postupka.

S obzirom na to da se radi o prvostepenoj presudi strane u postupku imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu FBiH u roku od 15 dana od primitka njenog pisanog otpravka.