Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predmet “Halilović” postao ping-pong loptica

semir-halilovic

Ubistvo članova porodice bivšeg generala Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Sefera Halilovića, iako se desilo prije 23 godine, još uvijek se nalazi u “fazi prijave” i prebacuje iz tužilaštva u tužilaštvo, piše BIRN.

Generalov sin Semir Halilović je ogorčen radom pravosudnih institucija. Iako mu je oživjela nada da će saznati ko je ubica njegove majke i daidže, to je trajalo vrlo kratko jer, kako je kazao, “predmet je ponovno mrtav”.

Državni tužilac Oleg Čavka jedini je bio oživio predmet “Halilović”. Urađeno je balističko vještačenje, saslušani su i neki pripadnici tadašnjih vojnih i policijskih struktura. Bivši pripadnik jedinice “Ševe” Nedžad Herenda označen je kao sumnjivo lice. On nije bio raspoložen za razgovor o predmetu “Halilović”.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je saznala da je Herendu prošle godine tužilac Čavka saslušao u Holandiji. Nakon što se vratio, Čavki je oduzet predmet “Halilović” i vraćen je na ponovno postupanje Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, gdje je prethodno bio više od 10 godina.

U Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu su potvrdili da je predmet “Halilović” kod njih, ali i da je u “fazi prijave”. Da li se provode predistražne radnje, nismo mogli saznati.

Da li će predmet zaživjeti, još uvijek je neizvjesno. Smatra se spornim da li se ubistvo generalove supruge Medihe i njenog brata Edina Rondića može okvalifikovati kao teroristički akt ili kao ratni zločin ako je došao s položaja koje je tada držala Vojska Republike Srpske (VRS).

Isječci iz novina

Tokom opsade Sarajeva, 1993. godine, u naselju Ciglane, u stanu generala Halilovića, ubijeni su Mediha i Edin. Tada je to predstavljeno kao posljedica granatiranja sa srpskih položaja, da bi se kasnije pojavile indicije da se radilo o pokušaju atentata na generala Armije BiH.

Sefer Halilović je 1998. godine podnio krivičnu prijavu protiv 12 osoba iz državne i vojne bezbjednosti, kao i policije. Četiri godine kasnije, pošto nemaju nikakve informacije, njegov sin Semir je zatražio službeni uvid u predmet.

“U njemu je bilo pet ili šest isječaka iz novina i dvije službene zabilješke Ministarstva unutrašnjih poslova. Nije uzeta ni jedna izjava. Nestale su fotografije s mjesta događaja, a stručno vještačenje nikad nije obavljeno, niti je utvrđeno da li je bila granata i odakle je ispaljena”, rekao je Semir Halilović.

On se 2014. godine obraća Tužilaštvu BiH i traži da preuzmu predmet od Kantonalnog tužilaštva Sarajevo. Predmet je dodijeljen državnom tužiocu Čavki, koji je kazao da tada kreće borba za sprovođenje vještačenja.

Godinu i po kasnije, Berko Zečević, koji je radio na vještačenju eksplozija na sarajevskoj pijaci Markale i tuzlanskoj Kapiji, uradio je balističko vještačenje i za predmet “Halilović”.

Zečević je u izjavi za BIRN BiH kazao da su Halilović i Rondić ubijeni eksplozivnom napravom ili granatom.

“Ono do čega smo sa sigurnošću došli jeste da se radi o eksplozivnoj napravi koja je aktivirana daljinskim putem. Ne radi se o eksploziji artiljerijskog tipa, već plastičnom eksplozivu koji je podmetnut na terasi stana generala Halilovića”, rekao je Zečević.

Nakon vještačenja, Čavka je počeo uzimati izjave od potencijalnih svjedoka. Semir Halilović je kazao da je saznao da je jedan od policajaca rekao da je u trenutku eksplozije vidio Nedžada Herendu ispred stana, a bivši pripadnik Armije BiH da je Herendu vidio desetak dana ranije kako osmatra stan.

Herenda je bio pripadnik “Ševa” – jedinice za specijalne zadatke koja je osnovana u maju 1992. i kojoj je logističku pomoć pružalo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike BiH. Jedinicu “Ševe” povezuju i sa AID-om, tadašnjom Agencijom za istraživanje i dokumentovanje.

Odmah poslije ratnih dešavanja, već 1996. godine, Herenda odlazi u Holandiju. Kako tamo ostaje sve do sada, nije poznato. Prošle godine ga ispituje Čavka o predmetu “Halilović”. Po povratku tužioca u BiH, danas suspendovani glavni tužilac Goran Salihović donosi odluku da se predmet vrati Kantonalnom tužilaštvu.

Nezainteresovani Herenda

Nakon što je protiv Čavke pokrenut disciplinski postupak, u medijima je objavljeno pismo u kojem je naveo da u radu Državnog tužilaštva postoje brojne nepravilnosti, a kao jednu od njih naveo je primjer oduzimanja predmeta “Halilović”.

“U današnjem Tužilaštvu BiH možete opstati ako je to nečiji politički interes, i ukoliko ste podobni”, kazao je Čavka.

U Tužilaštvu BiH nismo mogli saznati zašto su predmet “Halilović” ponovno prebacili Kantonalnom tužilaštvu.

Prema saznanjima BIRN-a BiH, Herenda je u izjavi rekao da “nema saznanja o stradanju porodice Halilović”. Kontaktirali smo ga preko holandskog advokata, ali je kazao da nije zainteresovan da priča o “slučaju Halilović”.

Herenda je i prethodno bio zanimljiv organima gonjenja u BiH. Tužilac Philip Alcock, koji je u Tužilaštvu BiH radio na predmetima ratnih zločina, također je potvrdio da je 2008. službeno razgovarao s Herendom, ali ne o predmetu “Halilović”.

Herenda nije osumnjičen. Predmet je u fazi prijave, a porodica Halilović misli da će tako ostati zauvijek.

“Ono što je najgore jeste što je ovaj predmet ponovno mrtav. Ne dešava se ništa. A prema zakonima, za par godina će zastariti”, ogorčen je Semir Halilović.

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo nema nadležnost da procesuira predmete koji se tiču terorističkih akata.