Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predmet “Halilović” ponovo upućen Tužilaštvu BiH

tuzilastvo BiH

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu dostavilo je predmete “Ugljen”, “Ševe” i “Halilović” Tužilaštvu BiH, smatrajući da je Državno tužilaštvo jedino nadležno za ove istrage.

Ovakva odluka je donesena nakon što je tužilački tim Tužilaštva Kantona Sarajevo, koji je radio na ova tri predmeta, utvrdio da je Državno tužilaštvo jedino nadležno za predmete u kojima je utvrđeno krivično djelo terorizam.

Iako se desilo prije 23 godine, ubistvo članova porodice bivšeg generala Armije Bosne i Hercegovine (ABIH) Sefera Halilovića, do sada se prebacivalo iz tužilaštva u tužilaštvo, o čemu je nedavno pisala i Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Odluku sarajevskog kantonalnog tužilaštva da se predmet ipak vrati Džavnom tužilaštvu, sin Sefera Halilovića, Semir Halilović, komentariše kao pozitivnu i jedinu razumnu odluku, jer za “više od 20 godina Tužilaštvo Kantona Sarajevo nije uradilo ništa”.

“Tužilaštvo Kantona Sarajevo je crna rupa za ove predmete. Tamo kad predmeti uđu, oni se gube i zato smatram da ovo jeste jedan pozitivan korak i da će se sad nešto konkretno sa ovim predmetom u Tužilaštvu BiH dogoditi”, izjavio je za BIRN Semir Halilović.

Nakon što se predmet “Halilović” od 1998. u Kantonalnom tužilaštvu nalazio u fazi prijave, Semir Halilović je 2014. od Tužilaštva BiH zatražio da preuzmu taj predmet. Predmet je dodijeljen tužiocu Olegu Čavki.

Nakon sprovođenja vještačenja, te uzimanja izjava od potencijalnih svjedoka, danas suspendovani glavni tužilac Goran Salihović krajem 2015. godine donosi odluku da se predmet vrati Kantonalnom tužilaštvu.

“Čavka je jedini tužilac koji je ustvari na tom predmetu konkretno radio. Lično bih volio da on nastavi započet posao, jer je shvatio fizionomiju ovog predmeta i jer je upoznat sa svim ubistvima koja se vezuju za jedinicu ‘Ševe’. Ipak, ne isključujem da se i dalje nastave manipulacije, jer nakon 23 godine loptanja sa ovim predmetom nemam razloga nikome vjerovati unaprijed”, kazao je Halilović.

Jedinica “Ševe” je osnovana u maju 1992. kao jedinica za specijalne zadatke. Logističku pomoć jedinici pružalo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike BiH. Jedinicu “Ševe” povezuju i sa AID-om, tadašnjom Agencijom za istraživanje i dokumentovanje.

I dalje je nerazjašnjeno i ubistvo Nedžada Ugljena, nekadašnjeg zamjenika direktora Agencije AID-a. On je ubijen 1996. godine.