Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čelnik javnog preduzeća

Pravdić se 20 godina ne odvaja od fotelje direktora, Vlada FBiH ga je opet imenovala

Foto: FENA

Pravdića su na funkciji direktora Cesta FBiH imenovali premijeri Hadžipašić, Branković, Mujezinović, Nikšić, Novalić i ponovo Nikšić.

U Službenim novinama Federacije objavljena je odluka Vlade FBiH kojom se Nadzornom odboru Javnog preduzeća Ceste FBiH daje saglasnosti za imenovanje Ljube Pravdića za v.d. direktora ovog preduzeća, a do okončanja konkursne procedure.

Ova odluka donesena je 29. avgusta, dva mjeseca nakon što je Pravdić „proslavio“ 20 godina upravljanja ovim javnim preduzećem.

Naime, Pravdić, koji je kadar HDZ-a BiH, prvi put je na čelo Cesta FBiH imenovan 24. juna 2004. godine.

Tada je na čelu Vlade FBiH bio premijer Ahmet Hadžipašić (SDA). Nakon njega na čelu Vlade je bio Nedžad Branković (SDA), potom Mustafa Mujezinović (SDA), zatim Nermin Nikšić (SDP), Fadil Novalić (SDA), pa opet Nikšić (SDP) u aktuelnom sazivu federalne vlasti.

Svi oni su Pravdiću produžavali mandat, bilo imenovanjem kao v.d. direktora do završetka konkursne procedure ili na puni četverogodišnji mandat.

Pravdić će, ako je suditi prema političkom dogovoru Trojke i HDZ-a, na funkciji direktora Cesta FBiH provesti još četiri godine, a nakon što se, kada se formalno odradi konkursna procedura, steknu uvjeti za njegovo novo imenovanje na puni mandat.

Prema nalazima niza revizorskih izvještaja iz proteklih godina, štošta u Cestama FBiH nije baš bilo u skladu sa zakonom, počevši od javnih nabavki pa nadalje, za razliku od konstatnog imenovanja Pravdića za direktora Cesta FBiH od 2004. do danas. Ono je po (još uvijek važećem) zakonu.