Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tragedija kod Bratunca

Požari u BiH: Izgorjelo tri hektara bjelogorične šume, pronađeno tijelo muškarca

Foto: Pixsell/Arhiv
Ilustracija

Vatrogasci su po izlasku na teren pored požarišta zatekli tijelo starijeg muškarca

Šumski požar u selu Kaići kod Bratunca ugašen je, a u Nacionalnom parku “Drina” u srebreničkoj mesnoj zajednici Luka je još aktivan i širi se.

Prema informaciji iz Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Bratunac, požar u Kaićima ugašen je sinoć oko 20,30 sati, a izgorjela su oko tri hektara bjelogorične šume.

Vatrogasci su po izlasku na teren pored požarišta zatekli tijelo starijeg muškarca.

Djelovao i helikopter

Načelnik Odeljenja za društvene delatnosti u Opštini Srebrenica Adem Mehmedović rekao je Srni da je požar na lokalitetu Poljanci-Stari grad u mjesnoj zajednici Luka iznad kanjona Drine na nepristupačnom terenu zahvatio jaruge i litice i da to onemogućava njegovo gašenje.

-Vatrogasci, radnici Šumskog gazdinstva i Nacionalnog parka “Drina” sprečavaju širenje vatre tamo gdje je moguće pristupiti, ali bez helikoptera i kiše ne može biti ugašen, rekao je Mehmedović.

On je naveo da je jučer zatražena pomoć od Oružanih snaga BiH, ali da još nije stigao odgovor, dok je helikopter RS jučer gasio ovaj požar, ali je zbog hitnosti upućen na požarište na Majevici.

Mehmedović je naglasio da požar prijeti predratnim drvenim objektima koje su koristili stočari, ali i staništu Pančićeve omorike koje još nije zahvaćena vatrom.

Podsjetimo, požari bukte na više područja Bosne i Hercegovine. Osim u istočnom dijelu zemlje, alarmantna je situacija i kod Maglaja gdje djeluju helikopteri OSBiH. O tome više litajte OVDJE.