Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Alarmantno kod Srebrenice

Požar izmiče kontroli, bliži se kućama: Očekuju se helikopteri, ali vjetar otežava njihovo djelovanje

pozar selo luka srebrenica
Foto: N1

Promjena vremena je vidljiva i u Srebrenici, nešto je niža temperatura što ide na ruku kada je riječ o širenju vatre. Međutim, ističe Zulanović da je izuzetno jak vjetar što ga posebno i plaši

Požar na području Srebrenice, tačnije u selu Luka, nije ugašen ni nakon nekoliko dana. Situacija je sve gora, a kako mještani kažu već prijeti da ugrozi kuće.

Hamo Zulanović, mještanin Luke koji se za N1 javio jutros sa požarišta kaže da je situacija i više nego alarmantna.

“Katastrofa, katastrofa. Najveći problem je što se požar sinoć proširio i sada je u neposrednoj blizini kuća. Čekam poziv direktora Šumskog gazdinstva Drina da mi potvrdi za dolazak helikoptera iz Srbihje koji je sinoć jednu turu nadletio. Očekujem i poziv pilota iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine s kojima sam dosad sarađivao. Imam najavu da će četiri helikoptera danas djelovati, međutim, ovo sve izmiče kontroli, 8:00 sati je već. Ne spavam 72 sata i ako je vanredno stanje onda ne moraju ni službe spavati. Imam najavu da bi danas trebao djelovati helikopter OSBiH, helikopter servisa Republike Srpske, helikopter Civilne zaštite RS, helikopter iz Srbije i helikopter SFOR-a. Jučer sam cijeli dan sa načelnikom Srebrenice proveo rame uz rame, gasili smo požar i sa mnogim drugima od šumskog gazdinstva, zamjenika načelnika i dr. i čuo sam razgovore odakle mi je rečeno da će nam ovi helikopteri priteći u pomoć”, pojasnio nam je Zulanović.

Kaže da se Mjesna zajednica Luka sastoji od dva sela – Luka i Krušev do.

“Hvala Bogu Krušev do za sada nije ugrožen niti mu prijeti požar. I nije blizu požarišta. Nama je došao požar od Drine i kada se ulazi u Luke to je sa lijeve strane, dok se selo Krušev do nalazi sa desne”, istakao je.

Uz mještane i nekoliko nadležnih, požar su gasili još i lokalni vatrogasci te povremeno helikopter servisa RS. Zulanović je dodao da je u jednom navratu djelovao i helikopter OSBiH, ali da nije mnogo postignuto te da požar nije saniran.

“Problem je što u našoj državi ima mnogo žarišta i onda helikopter OSBiH baci četiri ture vode na požarište u Srebrenici i onda naprimjer ode na požarište u Foču pa se nakon toga mora vratiti u bazu da naspe gorivo i tu se mnogo gubi na vremenu”, dodao je.

Kako kaže, promjena vremena je vidljiva i u Srebrenici, nešto je niža temperatura što ide na ruku kada je riječ o širenju vatre. Međutim, ističe Zulanović da je izuzetno jak vjetar što ga posebno i plaši.

“Vjetar baš puše i samim time postoji mogućnost da se avioni neće moći ni podići jer oni mogu letjeti do 16 čvorova jačine vjetra, a trenutno je ona jača od toga. Kiša je najavljena za 17:30 sati, ali to je mnogo kasno, bojim se da će se do tada vatra dodatno proširiti. Uzdamo se u Boga i da će je ranije poslati”, poručio je na kraju Zulanović.