Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka Suda BiH

Potvrđeno za Fokus: Borislav Paravac oslobođen optužbi za ratne zločine

borislav paravac
FOTO: Detektor.ba
Borislav Paravac

Nekadašnji član Predsjedništva BiH

Bivši član Predsjedništva BiH i nekadašnji visoki zvaničnik SDS-a Borislav Paravac oslobođen je danas optužbi za ratne zločine na području Doboja i Teslića.

Kako je za Fokus potvrdila advokatica Suzana Tomanović, pored Paravca su oslobođeni i Andrija Bjelošević i Milan Savić.

Podsjećamo u optužnici je navedeno da je na početku rata u BiH 1992. godine Paravac bio na čelu tzv. Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, koji je uspostavila SDS.

Detalji optužnice

“U razdoblju od najkasnije 3. maja 1992. do kraja 1993. godine, u okviru širokog i sistemskog napada usmjerenog na civilno bošnjačko i hrvatsko stanovništvo na području općina Doboj i Teslić, optuženik Borislav Paravac, u svojstvu predsjednika Kriznog štaba Srpske općine Doboj, optuženik Andrija Bjelošević, u svojstvu načelnika Centra službi sigurnosti Doboj MUP-a RS i istovremeno i člana Kriznog štaba Srpske općine Doboj, kao sudionici udruženog zločinačkog poduhvata izvršili progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva općina Doboj i Teslić i to ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništva, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem tjelesne slobode suprotno temeljnim pravilima međunarodnog prava”, tvrdili su tužitelji.

Također su navodili da su osobe podvrgavali mučenju te su ubijali i nanosili teške tjelesne povrede civilnom stanovništvu te ih prisiljavali na prinudni rad. Pljačkali su imovinu te uništavali kulturne, vjerske i historijske spomenika i ustanove.

Paravac je ostao visoki zvaničnik SDS-a i kao njen član je 2003. godine imenovan za člana Predsjedništva BiH iz RS-a nakon što je ostavku na tu funkciju podnio Mirko Šarović.