Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

žrtve poplava

Potresan prizor iz mjesta uništenog u poplavama: Dječak je na ruševinama tražio prijatelja

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Kako bi se pomoglo unesrećenim u poplavama, organizacija Pomozi.ba otvorila je humanitarni broj. Tako pozivom na 17 039 možete donirati 2 KM

Reporteri portala Bljesak.info, u stravičnim prizorima koji su ih zatekli na području Jablanice gdje su se probili pješke, svjedoče kako im je najpotresniji bio susret s dječakom, usamljenim među ruševinama nečega što je nekada bilo selo i njegov dom.

-Došao sam ovdje, tu mi je živio prijatelj, rekao je dječak dok je šetao među ruševinama, pa dodao: “Ovdje mu je bila kuća. Sada ne znam gdje je”

Ljudi, okupljeni na ostacima pruge, između ostataka dva naselja, ispričali su kako su u noći iskakali kroz prozore, bježali s balkona i iznosili članove svoje porodice.

Svjedočili su i pričama mještana kako su gledali smrti svojih komšija.

Podsjećamo, sinoć je dugo padala jaka kiša koja je do jutra napravila ogromne materijalne štete u nekoliko dijelova Bosne i Hercegovine, te odnijela brojne živote.

Osim Jablanice, koja je najviše pogođena, ništa bolja situacija nije ni u Fojnici kao ni u Kiseljaku, Kreševu i Konjicu.

Osim toga, porodice prijavljuju i veliki broj nestalih osoba s obzirom da su u Jablanici u velikom broju aktivirana klizišta koja su doslovno zatrpala kuće i druge objekte.

Zbog svega navedenog, blokirana je i putna komunikacija na jugu i centralnoj BiH.

Potpuna obustava saobraćaja je na magistralnom putu Sarajevo-Mostar jer je cesta uništena, a kao alternativni pravci navedeni su putevi preko Bugojna i Foče.

Kako bi se pomoglo unesrećenim u poplavama, organizacija Pomozi.ba otvorila je humanitarni broj. Tako pozivom na 17 039 možete donirati 2 KM.