Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kanton Sarajevo

Potpisani ugovori o sufinansiranju boravka djece u 42 vrtića: “Iznos povećan u odnosu na ranije”

hota muminovic vrtici
Foto: Fena

“To znači da će djeca imati mjesečno sufinansiranje u iznosu od 230 KM za 11 mjeseci, a za mjesec august kao 12 mjesec predviđeno je sufinansiranje u iznosu od 115 KM mjesečno”, rekla je Hota-Muminović

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović potpisala je danas ugovore o sufinansiranju boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama u Kantonu Sarajevo za novu predškolsku godinu.

Na ovaj način održan je kontinuitete godišnjeg sufinansiranja vrtića u trajanju od 12 mjeseci, a koji resorno ministarstvo i Vlada KS provode već nekoliko godina, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

-Ove godine ugovore potpisujemo sa 42 predškolske ustanove koje ulaze u ovaj program Vlade. To znači da će djeca imati mjesečno sufinansiranje u iznosu od 230 KM za 11 mjeseci, a za mjesec august kao 12 mjesec predviđeno je sufinansiranje u iznosu od 115 KM mjesečno. Na godišnjem nivou za realizaciju ovog programa utroše se finansijska sredstva u ukupnom iznosu većem od 12 miliona KM, a koja su obezbijeđena u Budžetu Kantona Sarajevo. Ovaj iznos je povećan u odnosu na ranije jer je došlo do povećanja cijena u privatnim predškolskim ustanovama. Obuhvat djece je zaista veliki, te će ovim programom biti obuhvaćeno oko 5.000 djece – pojasnila je ministrica Hota-Muminović.

Naglasila je i da se u toku školske godine mogu registrovati nove predškolske ustanove, da je konkurs otvoren četiri puta u toku školske godine, te da se tako popunjavaju upražnjeni kapaciteti u svim vrtićima u KS.