Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Isplata dugovanja

Postignut dogovor: Advokati u RS prekidaju štrajk

pravda advokati
Ilustracija: Pixabay

U odnosu na prekid štrajka advokata za predmete u Državnom sudu do 15. novembra, Mrša kaže kako se nada da će do ovog datuma imati potpuno jasnu sliku da se pred Sudom BiH radi u punom kapacitetu.

Advokatska komora Republike Srpske i Ministarstvo pravde RS-a postigli su dogovor za povećanje tarifa i isplatu dugovanja, zbog čega bi uskoro trebalo doći do prekida štrajka advokata koji zastupaju po službenoj dužnosti, potvrđeno je za Detektor.

Predsjednik Advokatske komore Republike Srpske Dalibor Mrša kaže da su sa entitetskim Ministarstvom pravde uspjeli postići sporazum te da je povećanje vrijednosti boda s dvije na tri marke bio minimum zahtjeva advokata kada je u pitanju nova tarifa. Dodaje da je Ministarstvo pravde obezbijedilo i sredstva za isplatu zaostalih dugovanja te pripremilo tekst memoranduma koji će ići u proceduru potpisivanja.

Mrša pojašnjava da će se 1. novembra održati Skupština Advokatske komore, a da od ponedjeljka, 4. novembra, mogu očekivati primjenu odluke te povratak advokata u sudnice Republike Srpske.

“Bilo bi korisno da se do održavanja naše sjednice skupštine održi jedan sastanak s predstavnicima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, da i njih upoznamo sa ovim našim nastojanjima… Ja bih u svakom slučaju u ime naše komore uputio jedan dopis Vijeću i članovima naše komore, da su sada stvoreni uslovi da se počne s radom, ali moramo i taj formalni dio da ispunimo, a to je održavanje skupštine i donošenje odluke o obustavi od primjene odluke kojom smo se odredili po pitanju štrajka. Praktično, to bi bila odluka kojom izlazimo iz tog perioda obustave”, kaže Mrša za Detektor.

Advokatska komora Republike Srpske donijela je ranije odluku o obustavi rada zbog neispunjavanja njihovih zahtjeva za promjenu tarife o troškovima advokata, što su prošle godine dostavili Ministarstvu pravde Republike Srpske, te da se izvrši isplata cjelokupnog duga naknada i nagrada za rad advokata u predmetima po službenoj dužnosti.

Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koja je održana prošle sedmice, članovi su konstatovali da je nužno postizanje dogovora u vezi sa štrajkom, kako predmeti pred sudovima u Republici Srpskoj ne bi trpjeli, a predsjednik Halil Lagumdžija je istakao spremnost da se sastane s relevantnim akterima kako bi se riješilo ovo pitanje.

U odnosu na prekid štrajka advokata za predmete u Državnom sudu do 15. novembra, Mrša kaže kako se nada da će do ovog datuma imati potpuno jasnu sliku da se pred Sudom BiH radi u punom kapacitetu.

“Vjerujem da će period do 15. novembra biti sasvim dovoljan da Vijeće ministara donese odluku po pitanju prijedloga koji je potpisalo Ministarstvo pravde BiH u smislu povećanja vrijednosti boda, kod tarife koja se primjenjuje pred Sudom BiH u krivičnim predmetima, s tri na četiri marke”, kaže Mrša i navodi kako se nada da će se u tekst nove tarife unijeti odredba koja se odnosi na troškova prevoza advokatima koji putuju u Sud BiH.