Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Postavljanjem poslaničkih pitanja počela sjednica Parlamenta BiH

BiH

predstavnicki dom parlament psbih (21)

Postavljanjem poslaničkih pitanja danas je u Sarajevu počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na kojoj bi se poslanici trebali izjasniti o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije o prijedlozima zakona o Ustavnom sudu te o izmjeni Krivičnog zakona, čiji su predlagači poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS).

Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH problematizirano je prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu i stav predlagača je da oni više ne trebaju participirati u radu te institucije.

Prijedlogom izmjena i dopuna KZBiH insistira se na brisanju odredbi ovog zakona kojima je sankcionirano neizvršavanje odluka Ustavnog suda BiH, Suda BiH i Doma (Komisije) za ljudska prava, odnosno Evropskog suda za ljudska prava, a kojima je propisano da neizvršavanje tih odluka predstavlja krivično djelo.

Poslanici bi se u drugom čitanju trebali izjašnjavati i o prijedlozima zakona o štrajku zaposlenih u institucijama, izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave te izmjenama i dopunama Zakona o upravi, a ove zakone predložilo je Vijeće ministara.

Prijedlog zakona o korištenju i upravljanju imovinom u državnoj svojini također je na dnevnom redu sjednice, a radi se o zakonskom rješenju koji su predložili poslanici Šemsudin Mehmedović (Stranka demokratske akcije – SDA) i Zaim Backović (Bosanskohercegovačka patriotska stranka – BPS).

Poslanici će se izjašnjavati i o nekoliko poslaničkih inicijativa te će razmatrati davanje saglasnosti za ratificiranje nekoliko međunarodnih sporazuma.