Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanici PSBiH razmatrali Protokol o traženju nestalih između BiH i Srbije

parlamentarna skupstina bih

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrali su danas na sjednici davanje saglasnosti za ratificiranje Protokola o saradnji u traženju nestalih osoba između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije.

Budući da su poslanici SDP-a i BPS-a još na početku sjednice tražili skidanje ove tačke s dnevnog reda, dopredsjedavajući Doma Šefik Džaferović (SDA) ocijenio je da se tu radi o politizaciji vrlo ozbiljnih pitanja.

Mišljenja je da se odnos Srbije prema BiH u prošlosti mora cijeniti na osnovu istine i pravde i tu nema odstupanja, ali i da BiH mora i treba sarađivati sa Srbijom, Hrvatskom i svim zemljama regiona, jačati regionalnu saradnju te je pozvao poslanike da daju saglasnost na ratifikaciju ovog protokola.

Poslanik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović odbacio je ovakve tvrdnje Džaferovića kazavši da se ovdje ne radi ni o kakvoj politizaciji nego poslanici govore o činjenicama.

Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Damir Arnaut kazao je danas će ovakav protokol pomoći da se pronađu stradali koji se vode kao nestali.

Lazar Prodanović, poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), upitao je kako je moguće da se manipulira najosjetljivijim segmentom za neku porodicu, odnosno da se manipulira sporazumom koji bi olakšao proces pronalaska nestalih.

Podržat će, kaže, ovaj protokol zbog svakog Bošnjaka, Srbina, Hrvata ili bilo kojeg čovjeka koji traže svoje najmilije, a “ako se jedna kost pronađe treba podržati sporazum, imam moralnu obavezu da glasam za taj sporazum”.

No, bez obzira na ovakve diskusije poslanika Denis Bećirović, poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), kazao je da ne vjeruje u dobre namjere Srbije pa ni kada je u pitanju ovaj protokol.

Poslanica Demokratske fronte (DF) Hanka Vajzović upitala je hoće li neko nakon ratifikacije ovog protokola prstom uprijeti i reći gdje su ljudi zakopani, ali u tom slučaju, kazala je, kako je moguće da se to do sada nije dogodilo.

Proglašena je pauza nakon čega će uslijediti glasanje o svim tačkama dnevnog reda sjednice.