Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanici PSBiH podržali budžet i revizorske izvještaje

parlament-bih5
Foto: I. Kralj

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržali su na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu u drugom čitanju, ali nisu podžali ni jedan od amandmana na ovaj zakon.

Predsjedništvo BiH je u novembru utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu i dostavilo ga u parlamentarnu proceduru, a pored prihoda u iznosu od 950.000.000 KM za finansiranje institucija uključeni su i prihodi za servisiranje vanjskog duga u iznosu 1.011.157.177 KM.

Podržan je i izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH o reviziji izvršenja državnog budžeta za prošlu godinu kao i pojedinačni revizorski izvještaji za 73 bh. institucije.

Od ukupnog broja revidiranih institucija, pet je dobilo mišljenje s rezervom i skretanjem pažnje, jedno mišljenje s rezervom, 67 je dobilo pozitivno mišljenje, a od toga 40 pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje.

Podršku danas nije dobila inicijativa poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denisa Bećirovića kojom je trebalo Vijeće ministara da u roku od šest mjeseci pripremi izmjene Izbornog zakona na način da se propiše da izabrani član Predsjedništva BiH ne smije biti član političke stranke.

Međutim, usvojena je inicijativa Bećirovića kojom se zadužuje Vijeće ministara da u roku od 90 dana u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog zakona o nagradi Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH).

Poslanici su podržali inicijativu poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Borislava Bojića kojom se zadužuje Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH da izradi specijalni izvještaj o izgledu, upotrebi i zaštiti državnih, odnosno službenih obilježja u BiH.

Podržan je i Izvještaj o izvršenju budžeta za 2015. godinu te je data saglasnost za ratificiranje deset međunarodnih sporazuma.