Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanici PDPSBiH o govoru mržnje, proizvodnji u BiH i remontu helikoptera

parlament bih (7)

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je danas da Vijeće ministara nema nadležnost zauzimati pojedinačne stavove u vezi s izjavama pojedinih dužnosnika, ali je pripremilo dopune Krivičnog zakona koje jasno preciziraju šta je govor mržnje i kako se on kažnjava.

– Jezik mržnje je problem aktuelnog društva i zbog toga očekujem da će dopuna Krivičnog zakona dati kvalitetno rješenje i mogućnost kako procesuirati takve izjave i osuditi one koji putem takvih izjava šire bilo kakav govor mržnje – naglasio je Zvizdić.

Tako je odgovorio na današnje pitanje poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom doma Parlamentarne skupštine BiH Damira Arnauta koji je iznio nekoliko, kako je kazao, uvredljivih izjava načelnika Novi Grad Sarajevo Semira Efendića (SDA), dodajući da nezauzimanjem stavova o nekim izjavama šalje loša poruka javnosti.

Poslanica SDA Nermina Kapetanović pitala je danas ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića o postizanju kvaliteta malina u BiH i brendiranju tog proizvoda što bi pomoglo lakšem plasmanu na tržišta, a ministar je rekao da je pitanje kontrole u nadležnosti entiteta.

– Cjenovna politika i cijena maline je za ovu godinu problematična. Ministarstvo je radilo na omogućavanju plasmana na svjetsko tržište pod najpovoljnijim uslovima. Odblokirali smo i bescarinski izvoz voća i povrća u Evropsku uniju – dodao je Šarović, kazavši i da je ključni problem za postizanje kvalitete maline nedostatak laboratorija.

Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić na današnjoj sjednici iznijela je podatak da je Ministarstvo odbrane BiH prema nedavno raspisanom tenderu za remont dvaju helikoptera izabralo litvansku kompaniju koja nema odgovarajući certifikat za remont i ne može garantirati siguran rad helikoptera nakon remonta.

Stoga je upitala kako je moguće da tenderska komisija posao dodijeli kompaniji bez certifikata i pita da li je u sastavu tenderske dokumentacije predviđen jedan od uvjeta da kompanija koja se javi na konkurs mora imati osiguran certifikat.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš istaknula je da je Ministarstvo donijelo odluku o rezultatima postupka pretkvalifikacije od četiri pristigle prijave, dva kandidata su ispunjavala kvalifikacije dok dva nisu ispunjavala uvjete date u tenderskoj dokumentaciji, ali uložene su žalbe na odabir ponuđača te se sada čeka odgovor Ureda za razmatranje žalbi.

– Nakon toga Ministarstvo odbrane BiH će prezentirati javnosti i Parlamentarnoj skupštini sve elemente i detalje postupka. Smatramo da je postupak proveden u skladu sa zakonom o javnim nabavkama i svim zakonskim aktima koji uređuju ovu materiju – kazala je Pendeš.