Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

općina centar

Ništa od smjene Srđana Mandića, u NiP-u ljuti: Referenduma neće biti

Foto: Arhiv
Srđan Mandić

Opoziv su prije nekoliko mjeseci pokrenuli vijećnici Naroda i pravde uz podršku opozicionih zastupnika

Komisija za opoziv načelnika Općine Centar Srđana Mandića jučer je konstatovala da se 26. novembra ove godine neće održati referendum.

Glasački lističi za inostranstvo su trebali biti isporučeni najkasnije do 10. novembra, no taj rok nije moguće ispoštovati.

Opoziv su prije nekoliko mjeseci pokrenuli vijećnici Naroda i pravde uz podršku opozicionih zastupnika.

Reagovali iz NiP-a

Povodom neodržavanja referenduma oglasili su se i iz Općinske organizacije NiP Centar. Tvrde da “Mandić opstrukcijama i kršenjima zakona onemogućio demokratsko pravo građanima”.

“Izjašnjenje građana o opozivu načelnika Općine Centar neće biti održano. Iako je većina u Općinskom vijeću, zbog načelnikovih opstrukcija dva puta prolongirala datum njegovog održavanja, Mandić je od samog početka radio sve da do referenduma ne dođe, a onda i nastavio sa najgrubljim kršenjem zakona države Bosne i Hercegovine, kako bi spriječio stanovnike Centra da ocijene njegov dosadašnji (ne)rad”, saopštili su iz NiP-a.

Poručuju da će većina u Općinskom vijeću podnijeti novu, još jednu, krivičnu prijavu prema nadležnim, pa neka relevantne institucije ispitaju da li je bilo opstrukcija, i ako jeste ko ih je radio.

“U cijelom procesu jedno je evidentno, a to je da su stanovnici Centra ostali bez mogućnosti da se izjasne na referendumu i to samo po sebi treba biti predmet istraga koje će pokazati ko je spriječio jedno od najosnovnijih prava građana, pravo na izbor.

Načelnik, bez podrške većine vijećnika – predstavnika građana u Općinskom vijeću, je još jednom pokazao da je jedino spreman na grčevitu borbu za fotelju koju, nakon što je prigrlio, nije ispuštao, često uzimajući i nadležnosti koje mu po zakonu ne pripadaju. Sve nepravilnosti i nezakonitosti su prijavljene nadležnim od kojih očekujemo da ispitaju da li je bilo kršenja zakona i propisa, kao i da protiv odgovornih poduzmu odgovarajuće mjere. Bez obzira ko ih je činio”, poručili su iz NiP-a.