Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čeka se epilog

Ponovno suđenje Asimu Sarajliću i ostalima ili odbijanje žalbe

Foto: Birn

Odluka o žalbi Tužilaštva će biti donesena naknadno.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu iznijelo je žalbu na prvostepenu presudu Asimu Sarajliću, Sabahudinu Delaliću i Muhamedu Šehoviću, kojom su oslobođeni optužbi za davanje dara i drugih oblika koristi, te zatražilo ukidanje presude i vraćanje na ponovno odlučivanje.

Prvostepenom presudom oslobođeni

Općinski sud u Sarajevu izrekao je prvostepenu presudu u februaru 2023. kojom je Sarajlića, Delalića i Šehovića oslobodio optužbi za davanje dara i drugih oblika koristi.

Tužilac Dragoslav Gluhović je tokom iznošenja žalbe kazao kako je tokom donošenja odluke prvostepenog suda došlo do bitne povrede odredaba krivičnog postupka. Rekao je kako istražni organi nisu postupali arbitrarno te da su optuženi tokom samoga postupka imali priliku prigovarati zakonitosti snimka.

Naveo je da je Velid Tvrtković građanin, a ne nosilac javne funkcije, te ukoliko se prihvati stanovište Suda da je razgovor između Tvrtkovića i optuženih privatna stvar, u tom slučaju bi se moglo smatrati da je cijela država njihova privatna stvar.

Dodao je kako je pogrešan stav Suda da je snimak nastao povredom odredaba Evropske konvencije o ljudskim pravima te da u obrazloženju presude nije pojašnjeno na koji način je došlo do kršenja prava.
Predložio je da drugostepeni sud ukine presudu i vrati na ponovno odlučivanje te da u tom slučaju predmet dodijeli drugom sudiji Općinskog suda u Sarajevu.

Sarajlić, Delalić i Šehović se terete da su od 20. do 25. februara 2020. godine, posredstvom Šehovića, ugovorili sastanak s Velidom Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, koji su bili planirani za 26. februar 2020. i na kojima su predloženi kandidati bili članovi Semir Efendić i Fikret Prevljak.

Tvrtkoviću su, kako se dalje navodi, obećali da će, korištenjem svog društvenog i uticajnog položaja koji imaju po osnovu pozicija unutar SDA, zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodećim pozicijama kadrovi SDA, ukoliko na tim izborima svoj glas dâ njihovom kandidatu za navedenu poziciju – Prevljaku.

Zapošljavanje u nekoj od institucija

Sarajlićev branilac Nermin Mulalić je, u odnosu na zahtjev Tužilaštva da se predmet dodijeli drugom sudiji u slučaju ponovnog odlučivanja, rekao da sjednica Vijeća nije prilika za dopunu žalbe na presudu. Kazao je da se Tužilaštvo u pogrešnom kontekstu poziva na član 8. Evropske konvencije te kako je tvrdnja Tužilaštva da je Tvrtković običan građanin dokaz da nema krivičnog djela, javlja Detektor.ba.

Kadrija Kolić, branilac Delalića, pridružio se stavovima Odbrane prvooptuženog te rekao kako je nedopustivo da Tužilaštvo zbog javnosti proširuje žalbeni zahtjev. Govoreći o svom branjeniku, Kolić je kazao da se radi o licu od posebnog društvenog značaja te kako on ne bi trebao biti krivično gonjen.
Ova Odbrana je naglasila da su optuženi bili žrtve krivičnog djela “neovlašteno snimanje” te zatražila odbijanje žalbe Tužilaštva.

Šehovićeva braniteljica Nina Karačić-Brković, iznoseći odgovor na žalbu Tužilaštva, rekla je kako je za ovo krivično djelo potrebno da osoba ima status odgovornog lica te da se ovdje ne radi o zapošljavanju lica na državni budžet.

Ona smatra kako je Sud ispravno našao da je snimak nezakonit jer zadire u prava optuženih.

“Ne samo da je nezakonit dokaz, jer nije postojala naredba suda, nego je snimano u privatnom prostoru”, navela je ona te iznijela mišljenje Odbrane da je Tvrtković u potpunosti dao lažni iskaz, kao i da zahtjev za izuzeće prvostepenog sudije nema osnova.

Odluka o žalbi Tužilaštva će biti donesena naknadno.