Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Policijski komesar Bosansko-podrinjskog kantona uhapšen zbog ratnog zločina

BiH

sipa huric

Postupajući po naredbama Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su  na području Sarajeva i Goražda slobode lišili tri osobe zbog ratnog zločina.

Slobode su lišene osobe inicijala E.H. (1958) i I.M. (1942) zbog postojanja osnova sumnje da su počinile ratni zločin protiv civilnog stanovništva, na području općine Goražde tokom 1992. i 1993. godine.

Slobode je lišena i osoba inicijala A.S. (1960) zbog postojanja osnova sumnje da je počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva i  ratnih zarobljenika na području općina Višegrad, Rudo i Goražde tokom 1992. i 1993. godine.

Među lišenim slobode su aktuelni visoki dužnosnik policije i bivši visoki dužnosnik Armije BiH.

Među uhapšenim je i policijski komesar MUP-a Bosansko-podrinjskog kantona Ešef Hurić. Također su uhapšeni  Ibro Merkez koji je trenutno radi kao advokat, te Sejdić Ahmet.

Navedeni su pod istragom i osumnjičeni su da su, Merkez Ibro i Hurić Ešef, u svojstvu zapovjednika SJB Goražde, sudjelovali u realizaciji zapovjedi Predsjedništva Skupštine općine (SO) Goražde i njenog predsjednika, o koncentraciji srpskog stanovništva koje živi na području Goražda i razoružanju sela Bučje, te učestvovali u protuzakonitom zatvaranju stanovništva srpske nacionalnosti u prostorijama MUP-a u Goraždu.

[yuzo_related]

Oni su osumnjičeni da su planirali, zapovjedili, počinili, pomagali i sudjelovali u protuzakonitom zatočenju više od 100 osoba srpske nacionalnosti, oba spola i različitih starosnih skupina, među kojima su bila i djeca, koje su pripadnici policije i SJB nezakonito zatvorili u prostorije Policijske stanice, kao i u drugim objektima.

Zatočeni civili su u navedenim objektima držani u nečovječnim uslovima više mjeseci, sve do 1993. godine, više desetina osoba boravilo je u jednoj prostoriji, boravili su u nečovječnim i nehigijenskim uslovima, čime im je nanesena velika tjelesna i duševna patnja, a kao posljedica zatočenja, loših uslova i nepružanja pomoći, dvije osobe su smrtno stradale.

Kao posljedica navedenih zločina, desilo se trajno raseljenje srpskog civilnog stanovništva sa navedenog područja.

Osobe lišene slobode privedene su u službene prostorije SIPA-e, gdje se kriminalistički obrađuju, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

SIPA i Tužilaštvo BiH nastavit će intenzivno raditi na otkrivanju i procesuiranju što većeg broja osoba osumnjičenih za ratne zločine i kršenja međunarodnog humanitarnog prava.