Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bjelašnica, Trnovo

Policija i SIPA nadomak Sarajeva istražuju jedan od najvećih ekocida u BiH

gradnja bjelasnica

Kako je načelnik Trnova Ibro Berilo, o čemu je ranije pisao Fokus, nezakonito izdavao dozvole za gradnju. Planirano krčenje šume od čak 77.000 kvadratnih metara!

Akcija pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo i SIPA-e na području Trnova i Bjelašnice, koja se odvija po nalogu Tužilaštva KS, po obimu je vjerovatno najveća u BiH kada je riječ o istrazi neviđene bespravne sječe šume koju prate višegodišnja korupcija kod izdavanja dozvola za gradnju na ovom području. Riječ je o svojevrsnom ekocidu.

Kako je danas saopćeno iz tužilačko-policijskih institucija, među osumnjičenima su aktuelni načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo, zatim pomoćnica rukovodioca za geodetske, imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina Općine Nađa Milišić, bivši direktor Sarajevo-šuma Nermin Demirović i vlasnik kompanije Lok-pil d.o.o. Adis Mulaosmanović.

Bez regulacionong plana

Fokus.ba je prije dvije godine objavio istraživanje o bespravnom krčenju šume. Prema informacijama koje smo objavili, Općina Trnovo je bez izmjene regulacionog plana krenula u ovaj poduhvat i bez procjene utjecaja na okoliš planirala je krčenje šume od čak 77 hektara ili 77.000 kvadratnih metara!

Tužilaštvo Kantona Sarajevo još od 2021. istražuje ilegalno krčenje šume na ovom području, a po prijavi Ureda za borbu protiv korupcije KS. Ovaj ured je još u februaru 2021. Tužilaštvu KS dostavio informaciju o uočenim nepravilnostima u vezi sa izgradnjom infrastrukture u obuhvatu Poslovno-sportskog centra na Bjelašnici.

U njoj stoji da je načelnik Trnova Ibro Berilo izdao devet urbanističkih saglasnosti i isto toliko odobrenja za građenje kršeći Zakon o zaštiti okoliša FBiH, odnosno član 54 ovoga zakona, prema kojem nadležni organ neće izdati urbanističku saglasnost ili druge neophodne saglasnosti za projekte kojima je neophodna procjena uticaja na okoliš ukoliko uz zahtjev nije dostavljena okolinska dozvola.

Nalazi inspekcije

“Urbanistički projekat Poslovno-sportski centar Trnovo” Općinsko vijeće Trnovo usvojilo je 2017. godine bez da je sačekalo da se izmijeni regulacioni plan koji ga obuhvata.

Zbog krčenja šume na lokalitetu Babin Do na Bjelašnici, kako smo ranije objavili, reagovao je i inspektorat poljoprivredne, vodne i šumarske inspekcije KS te su za nezakonite radnje u provođenju oznake stabala izdati prekršajni nalozi Općini Trnovo i to 5.002 KM, općinskom načelniku Berilu 2.002 KM, preduzeću Šuma-plan 5.000 KM i njegovom direktoru 2.000 KM, a pokrenut je i inspekcijski nadzor nad radom općinske inspekcije u provođenju propisa iz oblasti prostornog uređenja.

Inače, posljedice krčenja šume, poput ovog na području Bjelašnice, dolazi do zagađenja površinskih voda koje se slijevaju u Vrelo Bosne, zatim do erozije tla i promjene ekosistema u cjelini.