Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dačić objavio

Policajci iz Srbije neće dolaziti u BiH

srbija policija škola
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Ilustracija

– Ako je to problem za BiH, što inače nije problem za Hrvatsku 14 godina i Crnu Goru 12 godina, ne moramo ni da šaljemo nikoga niti da imamo bilo kakvu policijsku saradnju – izkavio je Dačić

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, objavio je da neće poslati policajce u Bosnu i Hecegovinu zbog reakcije bošnjačkih političara, kako je izjavio, “na normalnu policijsku saradnju u vrijeme turističke sezone”.

Šestorica policajaca MUP-a Srbije, trebala su u ponedjeljak stići i biti raspoređeni po dva u Banjaluci, Trebinju i Foči.

– Imajući u vidu da bošnjački političari u BiH od najnormalnije stvari policijske saradnje u turističkoj sezoni koja već postoji u cijelom regionu više od 10 godina, kreiraju političke spletke i prijetnje, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije neće dozvoliti nikome da traži u ovome izgovore za sukobe i pripreme za rat. Zato nećemo slati policajce u Republiku Srpsku, kako to ne bi bio vještački razlog za napade na Srbiju i srpski narod – izjavio je Dačić, a saopštio MUP.

ivica dacic
Foto: Pixsell
Ivica Dačić

“Ako je to problem za BIH…”

Dačić je ranije danas izjavio da je Srbija spremna da sarađuje sa svima u BiH u okviru policijske saradnje.

– Ako je to problem za BiH, što inače nije problem za Hrvatsku 14 godina i Crnu Goru 12 godina, ne moramo ni da šaljemo nikoga niti da imamo bilo kakvu policijsku saradnju – izkavio je Dačić.

Uslijedile su brojne reakcije, opozicionih političkih stranaka sa sjedištem u Sarajevu koje su navele kako se radi o realizaciji Deklaracije usvojene na “svesrpskom saboru” 8. juna u Beogradu.

Kako je predviđeno Memorandumom o saradnji MUP-a RS i MUP-a Srbije, od 22. jula do septembra u Srbiji bi bilo angažovano šest policajaca iz Republike Srpske i to po dva u Beogradu, Novom Sadu i Zlatiboru.