Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti obilježena 29. godišnjica masakra na Markalama

markale godisnjica
Foto: Fena

Premijer KS Nihad Uk je u obraćanju podsjetio da je masakr na Markalama bio samo jedan u nizu napada na građane Sarajeva koji su tokom opsade trpili neizrecivu patnju

U Sarajevu je danas obilježena 29. godišnjica masakra na Markalama polaganjem cvijeća i odavanjem počasti tragično stradalim Sarajlijama. Na današnji dan kod sjevernog ulaza u Gradsku tržnicu Markale ubijena su 43 građana Sarajeva i 84 lakše i teže ranjeno od minobacačke granate kalibra 120 milimetara ispaljene s položaja Vojske RS (VRS) na Trebeviću.

Brojne delegacije su na spomen-mjestu na Markalama položile cvijeće i minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast ubijenim građanima.

Premijer KS Nihad Uk je u obraćanju podsjetio da je masakr na Markalama bio samo jedan u nizu napada na građane Sarajeva koji su tokom opsade trpili neizrecivu patnju.

-Nije bilo mjesta u gradu koje nije bilo obavijeno tugom. Granatirali su naše građane u redovima za vodu i hljeb, nedužnu djecu na sankanje i u bezbrižnoj dječijoj igri, dobre ljude koji su ispraćali poginule na posljednji počinak, prkosne koji su obilazili pijace u nabavkama hrane. Ništa im nije bilo sveto – rekao je Uk.

Svaki od tih napada, dodao je, bio je dio sistemske kampanje terora, usmjerene protiv nedužnih civila, kako bi im uništili njihova volja za životom i preživljavanjem.

markale godisnjica
Foto: Fena

Ovaj užasni čin, naglasio je Uk, bio je prekretnica koja je dovela do odlučne međunarodne reakcije, te je uslijedila akcija NATO snaga, a kasnije i do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

No, kako je Uk rekao, nedovoljna je to kazna za patnje građana Sarajeva tokom četiri godine opsade a kamoli za smrt više od 12.000 ubijenih, od toga 1.600 djece i više od 60.000 ranjenih.

-Ustrajat ćemo nad onima koji šire propagandu mržnje i tolerancije. Neka nam sjećanje na žrtve Markala i svih drugih stradalih bude trajni podsjetnik na užase rata, ali i na našu snagu i hrabrost da se suprotstavimo nepravdi i izgradnji bolje budućnosti – poručio je premijer KS-a.

Danas se i Ahmet Zećo prisjetio svog oca Mehu, koji je ubijen na Markalama.

-Ovdje mi je ubijen otac Meho. Tog dana je došao na Markale da uzme nešto hrane, jer se razmjenjivalo, a i kupovalo što se moglo kupiti. Nikada se nije vratio, ubijen je. Zna se ko ga je ubio, srpski agresori. To se nikada neće moći zaboraviti. Uvijek ćemo pamtiti ovaj dan, ne samo zbog njega nego i zbog svih ostalih poginulih tokom rata u Bosni i Hercegovini – rekao je Ahmet Zećo za medije.

markale masakr godisnjica
Foto: Fena

Tog kobnog dana poginuli su: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan- Kruščica, Vera Brutus-Dukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.

Za ratne zločine nad stanovnicima Sarajeva, uključujući i dva masakra na Markalama, Međunarodni sud u Haagu osudio je visoke oficire Vojske Republike Srpske -Stanislava Galića na doživotni zatvor, a Dragomira Miloševića na 29 godina.