Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pojačano obezbjeđenje ispred Ambasade Srbije u Sarajevu

ambasada srbije u sarajevu

Nakon izricanja prvostepene presude ratnom zločincu Ratku Mladiću Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH pojačala je prisustvo svojih službenika koji osiguravaju zgradu Ambasade Srbije u Sarajevu.

On je osuđen na doživotni zatvor nakon što je utvrđeno da je odgovoran za genocid počinjen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici 1995. godine, o čemu postoje i druge presude međunarodnih sudova.

Mladić je odgovoran da je počevši od dana koji su prethodili 11. julu 1995. pa do 1. novembra te godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) eliminisanja bosanskih Muslimana u Srebrenici ubijanjem muškaraca i dječaka, prisilnim odvođenjem žena, djeca i dijela starijih muškaraca s tog područja.

Navodi se da se 11. jula 1995. u Potočarima okupilo oko 25.000 osoba. Pripadnici Vojske Republike Srpske, ocijenilo je Sudsko vijeće, poubijali su nekoliko hiljada muškaraca i dječaka u samo nekoliko dana i to počevši od 12. pa do 17. jula 1995. Ubistva su izvršena na području Srebrenice, Zvornika i Bratunca.