Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pojačana frekvencija vozila prema moru, posebno na graničnim prelazima

BiH

neum – granica

Na putevima u Bosni i Hercegovini jutros se saobraća nesmetano, uz povoljne uslove za vožnju, a pojačana frekvencija vozila tokom dana, očekuje se na dionicama koje vode prema lokalnim izletištima, putevima prema moru, a posebno na graničnim prelazima, navedeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), prenosi Anadolu Agency (AA).

Trenutno se duža zadržavanja bilježe na GP Doljani, gdje se na izlazu iz BiH čeka oko sat vremena. Na ostalim graničnim prelazima pojačana je frekvencija vozila, ali zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Na magistralnom putu M-16.2 Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje zbog radova na deminiranju terena u mjestu Osojnica, od osam do 16 sati mogu se očekivati povremene kraće obustave saobraćaja.

Kraći zastoji mogući su i na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi, a gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajaju putne pravce: M-17 Maglaj-Žepče, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-4 Tuzla-Kalesija i M-17/3 Buna-Stolac.

Apeluju na sve učesnike u saobraćaju, uključujući i pješake, bicikliste i motocikliste, da budu maksimalno oprezni i da poštuju saobraćajne propise.

Podsjećaju vozače da prije polaska na putovanje provjere da li posjeduju svu potrebnu dokumentaciju za prelazak granice. Neophodno je posjedovati validan pasoš za osobe, kao i zeleni karton za vozilo. Zbog brojnih upita građana, napominju da je prelazak granice prema Srbiji i Crnoj Gori za odrasla lica i dalje moguć samo sa ličnom kartom, dok djeca, kao i ranije, moraju imati pasoš.