Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općina Bužim

Podrška SDA-ovskom načelniku Naniću je podrška i omiljenoj tenderskoj firmi

Foto: Društvene mreže

Trenutni načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić jedini je kandidat za načelnika ove općine na predstojećim lokalnim izborima. Njegov protekli mandat obilježilo je namještanja općinskih tendera za firmu u vlasništvu stranačkog kolege. Skoro sve veće infrastrukturne projekte Općine Bužim dobila je firma Kov-grad u vlasništvu Safeta Kovačevića (SDA). Simbolično OO SDA Bužim predizbornu kampanju otvorila je obilaskom poslova koje je radila ova firma za Općinu Bužim

Stranka demokratske akcije zvanično je otvorila predizbornu kampanju za lokalne izbore u Bužimu obilaskom nekoliko infrastrukturnih projekata koji su realizirani u proteklom mandantnom periodu od četiri godine. Jedini kandidat za načelnika Općine Bužim na predstojećim izborima je trenutni načelnik Mersudin Nanić, kandidat Stranke demokratske akcije.

Njegov protekli mandat obilježilo je pogodovanje općinskih tendera za firmu u vlasništvu stranačkog kolege. Skoro sve veće infrastrukturne projekte Općine Bužim dobila je firma Kov-grad u vlasništvu Safeta Kovačevića (SDA). U tom periodu Safet Kovačević bio je član Glavnog odbora SDA te zastupnik u Parlamentu FBiH, piše Žurnal.

Podsjetimo od 2020. godine Žurnal je pisao o saradnji Općine Bužime sa firmom Kov-grad. Polovinom 2020. godine potpisivanje ugovora za igradnju Trga Alije Izetbegovića i kružnog toka u Bužim izgledalo je poput stranačkog okupljanja.

Ugovor vrijedan 1,7 miliona

Načelnik Općine Mersudin Nanić potpisao je ugovor vrijedan 1,7 miliona maraka sa firmom u vlasništvu stranačkog kolege Safeta Kovačevića te sa tadašnjim federalnim ministrom Edinom Ramićem također stranačkim kolegom.

Kovačević i Nanić na predizbornom skupu

“Podsjećanja radi idejno rješenje Trga „Alija Izetbegović“ uradio je počasni građanin općine Bužim gospodin Nedžad Branković”, saopćili su tada iz Općine Bužim.

Iz Općine Bužim nisu smatrali spornim dodjeljivanje milionskih poslova firmi stranačkog kolege načelnika pa je saradanja Općine Bužim sa firmom Kov-grad nastavljena je i narednih godina.

Potpisivanje ugovora

Od početka 2022. godine Općina Bužim sa firmom Kov-grad potpisala je ugovore vrijedne preko milion maraka. Krajem septembra iste godina na red je došao i novi projekat. Općina Bužim raspisala je javnu nabavku za izgradnju objekta Muzeja 505. viteške brigade. Na tender je pristigla samo jedna ponuda-firma Kov-grad.

Prilikom potpisivanja ugovora za ovaj posao iz Općine Bužim su saopćili da je “glavni izvedbeni projekat poklon projektantske kuće “Saraj inžinjering”, našeg počasnog građanina Nedžada Brankovića”.

Unosni poslovi za stranačkog kolegu načelnika Nanića nastavljeni su i u 2023. godini. Za sedam mjeseci 2023. godine firma Kov-grad dobila je poslove vrijedne tri miliona maraka od Općine Bužim. U avgustu prošle godine ova firma dobila je dva nova kapitalna infrastrukturna projekta od Općine Bužim- izgradnju vodovodne mreže i izgradnju rezervoara Čardačište vrijedna 1,8 miliona KM.

Mjesec dana nakon potpisivanja ovih ugovora stigla je potvrda namještanja tendera firmi Kov-grad od strane Općine Bužim. Podsjetimo, finansijska revizija Općine Bužim potvrdila je pisanje Žurnala o namještanju tendera firmi „KOV- GRAD“ iz Bužima koja je u vlasništvu stranačkog kolega načelnika ove Općine. To je bio jedan i od razloga zbog čega je Općina Bužim od federalnih revizora dobila mišljenje sa rezervom. Prema pregledu provedenih postupaka za 2022. godinu, federalni revizori su utvrdili da firma „KOV- GRAD“ učestvuje u ukupnoj vrijednosti zaključenih ugovora Općine sa 87 posto.

„Tenderska dokumentacija za najmanje četiri postupka javne nabavke za izvođenje radova ugovorene vrijednosti od 2.194.208 KM nije sačinjena na način da osigura pravičnu i aktivnu konkurenciju, zbog čega nije postupljeno u skladu s odredbama Zakona o javnim nabavkama” naveli su revizori u osnovi za mišljenje sa rezervom o usklađenosti rada Općine sa zakonskim i drugim propisima.

Sasvim je izvjesno da će Mersudin Nanić obnoviti mandat načelnika Općine Bužim jer na ovim izborima nema protukandidata. Kako jedini kandidat načelnik je obećao da će nastaviti započeto. Nanić nikada nije smatrao spornim saradnju sa firmom Kov-grad, čak naprotiv smatrao je da posao treba da dobijaj „lokalna firma“.

„Podrška, kako meni, tako i listi SDA je podrška nastavku pozitivnih projekata koje smo započeli”, kazat će aktuelni načelnik Nanić povodom potvrde kandidature na predstojećim lokalnim izborima.

Poput načelnika Nanića tako i firma Kov-grad nema konkurenciju kada su u pitanju tenderi Općine Bužim. Stoga ne treba sumnjati da će i u narednom mandatu načelnika Nanića firma Kov-grad imati zagarantovane unosne poslove od Općine Bužime.

„Najavljujem da ćemo završiti Muzej 505. viteške brigade, vatrogasni dom, izgradićemo Dječiji vrtić, izgradićemo novi Dom zdravlja Bužim, jer imamo viziju kako nastaviti razvijati naš Bužim. Naravno radićemo i na lokalnoj putnoj mreži, te brojnim drugim projektima koje ćemo predstaviti tokom ove predizborne kampanje“, poručio je prilikom zvaničnog otvaranja predizborne kampanje načelnik Nanić.