Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podignuta optužnica protiv Saše Savinovića za zločine u Mostaru

sud-bih

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Saše Savinovića koji se tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Tereti se da je od maja do kraja 1993. godine, kada se dešavao rasprostranjen i sistematičan napad jedinica Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) na bošnjačko civilno stanovništvo općine Mostar, kao pripadnik ATG ”Kažnjenička bojna-Benko Penavić”, vršio progon civilnog bošnjačkog stanovništva na nacionalnoj, vjerskoj i etničkoj osnovi, i to učešćem u teškom oduzimanju fizičke slobode, ubistvima i prisilnim preseljenjima.

Prema navodima optužnice, optuženi je zajedno sa još tri pripadnika HVO-a, odveo iz stana i izvršio ubistvo četiri civila bošnjačke nacionalnost, među kojima se nalazila i beba.

Njihova tijela su pronađena na području Bijelog Brijega.

Nadalje, osumnjičeni se tereti da je u avgustu 1993. godine, zajedno sa još dva pripadnika HVO-a, izvršio protjerivanje tročlane porodice bošnjačke nacionalnosti u istočni dio grada Mostara pod kontrolom AR BiH, na način da ih je odvezao do linije razgraničenja, te zatim pucanjem iz automatskog naoružanja u vazduh i oko tih osoba naredio da pređu na istočnu stranu grada Mostara, što su u strahu za svoj život i učinili.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Savinović je rođen 8. marta 1975. godine u Mostaru, gdje je i nastanjen, ranije osuđivan, državljanin BiH, saopćeno je iz Suda BiH.