Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Prijestonica" Pale

Podanički odnos lokalne vlasti prema Olimpijskom centru “Jahorina”

pale
Foto: Spin info

Od početka mandata SNSD-ovog Boška Jugovića novac građana Pala odlazi na Jahorinu. Nezakonito im je prebačen milion maraka. Ustupili su im zemljište na kojem su naplatom parkinga zarađivali milione. Međutim, milione na ušrtb budžeta Pala nije zarađivao samo OC “Jahorina” kojim ponajviše upravlja predsjednik Nadzornog odbora Nedeljko Elek, skoro pet miliona za vrijeme mandata Boška Jugovića, putem javnih nabavki, dobila je i firma “Stanišić” doo

Bez idejnog i glavnog projekta, bez planiranih sredstava u budžetu, nepoznanice broja korisnika, energenta i drugih odgovora iz opštine Pale prije tri godine krenuli su u izgradnju nove Toplane koja se građanima obećava više od 20 godina. U međuvremenu, potrošeno je dva miliona maraka na izgradnju toplovoda od čega su korist imali samo izvođači, podizvođači i ugovarači radova. Ponovo, pred nove lokalne izbore obećava se izgradnja odnosno izmiještanje postojeće toplane iz centra Opštine. Za potrošeni novac niko nije odgovarao.

A ni za onaj koji je načelnik Pala Boško Jugović još 2021. godine nezakonito prebacio Olimpijskom centru Jahorina. Naime, načelnik je bez odobrenja Skupštine i mimo važećeg budžeta, iskoristio službeni položaj i zaključio posao kojim je Opštinu Pale zadužio za iznos od 1.139.700,00 KM, u cilju pribavljanja imovinske koristi za Olimpijski centar “Jahorina”, piše Spin-portal.info, a prenosi misbih.ba.

Da je načelnik Pala izvršio krivično djelo „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“ nenamjenskim korištenjem budžetskih sredstava smatrala je tadašnja opozicija u Opštini Pale, zbog čega su Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu podnijeli krivičnu prijavu protiv Jugovića. Šta je sa krivičnom prijavom novinari Spin-portal.info pitali su tužilaštvo nakon tri godine. Odgovorili su da “postupajući tužilac provodi sve mjere i radnje radi utvrđivanja okolnosti eventualnog izvršenja krivičnih djela”. Još uvijek.

Nije se samo na ovaj način radilo u korist Olimpijskog centra Jahorina. Prošle godine je Opština Pale Olimpijskom centru ustupila na korištenje 25 lokacija na Jahorini za parking prostor od kojeg će isti zaraditi višestruko nego što se vraća u budžet opštine.

Naime, Skupština opština Pale usvojila je Odluku o korištenju javnih saobraćajnica na lokalitetu Jahorine kojom se Akcionarsko društvo Olimpijski centar „Jahorina“ zadužuje da obezbijedi uslove za nesmetano odvijanje saobraćaja, te neophodne uslove za parkiranje vozila, kao i redovno čišćenje i održavanje svih ustupljenih saobraćajnih površina. Ustupanje javnih površina vrši se uz naknadu od 100.000 KM koji bi trebali biti uplaćeni u budžet opštine Pale. No, novac koji se vrati u budžet za godinu dana, OC Jahorina naplatom parkinga zaradi za manje od mjesec.

Osim toga, opština je mimo ovoga često izdvajala dodatna sredstva za “ulaganja na Jahorini” tako da se i ovih 100.000 KM, koje prema informacijama Spin Info nije nikada uplaćeno, vrati Jahorini.

Da bi se odužili Palama OC Jahorina donirao je prošle godine sanitetsko vozilo Domu zdravlja u ovoj opštini vrijednosti oko 80.000 KM. Do današnjeg dana vozilo nije u funkciji.

Nedodirljivi gospodar Jahorine

Za projekte na Palama nema novca, ali ima za želje predsjednik Nadzornog odbora OC-a Nedeljka Eleka. Početkom ove godine Olimpijski centar „Jahorina“ dao je ugovor vrijedan 117.000 KM Košarkaškom klubu „Jahorina“ Pale čiji je predsjednik upravo Elek, o čemu je pisao Capital gdje stoji da je Elek najvjerovatnije u ovom slučaju u sukobu interesa. Osim toga, porodičnoj firmi Nedeljka Eleka dodijeljeni su ugovori vrijedni 3,1 miliona KM o čemu je pisao portal Žurnal. Svojevremeno su službenici SIPE izuzimali dokumentaciju vezano za sporne javne nabavke OC Jahorina.

Podaničkom odnosu opštinskih vlasti prema predsjedniku Nadzornog odbora OC Jahorina, direktoru “Sarajevogasa”, počasnom konzulu, predsjedniku KK “Jahorina” predsjedniku Privrednog savjeta opštine Nedeljku Eleku i direktoru OC Jahorina Dejanu Ljevnajiću, koju gradi vilu podno Jahorine, nema kraja.

Od načelnika Boška Jugovića prijateljskoj firmi “Stanišić” doo skoro pet miliona maraka

Za osam godina Opština Pale raspisala je 368 tendera, od toga je preduzeće “Stanišić” doo dobili ugovore za 69 tendera ukupne vrijednosti skoro pet miliona maraka. No, “Stanišić” nije dobijao poslove samo od Opštine, tu su i druge javne ustanove i preduzeća. Pomenuta firma u vlasništvu je porodice Ace Stanišića, narodnog poslanika, direktora “Elektrodistribucije” Pale i visokog funkcionera DEMOS-a. Aco Stanišić je i rodbinskim vezama povezan sa načelnikom Pala Boškom Jugovićem. Osim asfaltiranja ulica po Palama “Stanišić” je radio i pomoćni stadion FK “Romanija” koji još uvijek nije u potpunosti završen, a koji će građane koštati oko million i po maraka. “Stanišiću” su plaćeni pripremni radovi vrijednosti 400.000 KM.

Da nikad nije dosta novca za ovu firmu koja osim što se bavi građevinskim radovima posjeduje i autobusku stanicu, svadbeni salon, vilu “Stanišić” i ostalo pokazuje i primjer namještanja tendera Opštine Pale za kupovinu poslovnih prostorija Centra za socijalni rad. Naime, na osnovu postavljenih tenderskih uslova te analizom poslovnih prostora koji se nalazi u užem centru opštine, 450 m vazdušne linije od Pošte, karakteristike su odgovarale novom stambeno- poslovnom objektu investitora “Stanišić” doo, u vlasništvu porodice Stanišić. Nakon teksta SPIN Info načelnik Boško Jugović je preko noći promijenio odluku i kupio drugi poslovni prostor koji se nalazio u neporednoj blizini. U Palama je čak i M:tel-ov toranj postavljen na zemljištu u vlasništvu porodice Stanišić.

Osim pogodovanja OC “Jahorina” i dodjeljivanju poslova većinom prijateljskim firmama načelnik Boško Jugović skoro ništa od obećanih projekata nije završio. U međuvremenu je na mjesto načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove imenovao sina brata Arsena – Gojka Jugovića, dok je bratu dodijelio podsticaj za poljoprivredu.

U maju 2022. godine načelnik opštine Pale Boško Jugović potpisao je ugovor sa firmom “Radis” iz Istočnog Sarajeva o izgradnji novog objekta Mjesne zajednice Mokro. Rok za izvođenje radova bio je “oko 150” dana. Ni nakon dvije godine objekat nije završen. Za njegovu izgradnju Jugović je izdvojio čak 700.000 KM plus opremanje koje je koštalo skoro 40.000 KM.

Načelnik Jugović nikada nije odgovarao za pola miliona propalih sredstva uloženih u izgradnju Muzeja odbrambeno- otadžbinskog rata u ovoj Opštini.

Iako je tender raspisan krajem 2019. godine, zvanični početak radova na izgradnji muzeja, po starom dobrom običaju, tempiran je pred lokalne izbore 2020. godine kada su tadašnji kandidat za načelnika opštine Boško Jugović, kandidat za gradonačelnika grada Istočno Sarajevo Ljubiša Ćosić i kandidat za člana Predsjedništva Milorad Dodik položili kamen temeljac.

Izgradnje muzeja dobila je firma “Građenje” doo iz Pala, a rok za završetak radova bio je četiri mjeseca. Izgradnja Muzeja je stopirana. Ni Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta koji bi trebao biti završen uz pomoć Vlade RS još uvijek nije pri kraju. Tokom dva mandata načelnika Boška Jugovića Pale uprkos “istorijskim” budžetima u Palama nije završeni ni dio obećanih infrastrukturnih projekata. Nema ni nove zgrade Opštine, Gradske kuće…

Glasači zbunjeni pred izbore

Ipak, Boško Jugović neće biti kandidat za načelnika Opštine Pale na predstojećim izborima. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik saopštio je Paljanima u maju ove godine da će kandidat SNSD-a biti narodni poslanik i direktor Zavoda za zapošljavanje RS Damjan Škipina. Iako je dvije godine sjedio u poslaničkim klupama bez postavljenog pitanja kandidat SNSD-a je krenuo u kampanju i prije dozvoljenog roka. No, porastom apetita, sada već bivšeg direktora “Vodovod i kanalizacija” Pale Dejana Kojića isti je odlučio da se kandiduje za načelnika ispred DEMOS-a. Kojića je podržao čak i opozicioni SDS, dok je Aco Stanišić dugo vagao između stranačkog kolege i podrške SNSD-u, no sada javno promoviše Kojića. Zanimljivo je da su tek sada Nedeljko Elek i Aco Stanišić javno progovorili o poslovima koje dobijaju. Nakon što je prozvao Stanišića za porodične firme i poslove koje dobija od Opštine Pale, narodni poslanik je odgovorio:

“Gospodin Elek ne govori o tome koliko su tendera Olimpijskog centra u posljednje tri godine prošle pojedine kompanije koje se dovode u vezu s njim i o višemilionskim vrijednostima tih nabavki, gdje su cijene daleko veće od tržišnih. Navešću samo primjer preseljenja šestosjeda dugog 600 m sa Poljica na Obućina bare koje po njihovim nabavkama košta 30 miliona maraka, dok su procjene da je ta cifra pet puta viša od realne cijene”, objavio je Stanišić na društvenim mrežama.

Na proslavi slave Opštine Pale ove godine kojoj je kumovao, između ostalih i Aleksandar Vulin, načelnik Pala Boško Jugović izjavio je medijima da su Pale respektabilna sredina za živjeti.

No, opozicija u lokalnoj skupštini predvođena SDS-om smatra da iako je Boško Jugović bio načelnik u najlagodnijem periodu za njihovu opštinu u smislu finansijskih sredstava nije nista značajno uradio za ovu opštinu, ako izuzmemo park, asfaltiranje ulica, zgradu mjesne zajednice i jos par sličnih projekata koji ni na koji način nisu uticali na život običnog čovjeka.

Kako je korupcija četiri godine uveseljavala Čelinčane

Koncerti, mostovi i partijska zapošljavanja


Kako je korupcija četiri godine uveseljavala Čelinčane

“Smatram da je moralo i trebalo mnogo mnogo više, ako kažemo da su projekti toplane i gondole ostali samo prazna priča za osam godina i ukupnog budžeta od oko 160 miliona KM, mislim da Vam to dovoljno govori o radu načelnika. Boško Jugović se našao u situaciji koju on nije mogao kontrolisati, a to je početak ulaganja u OC Jahorina i dolazak na planinu Eleka i Ljevnajića. Jugović se našao između dvije vatre odnosno između DEMOS-a sa jedne i Eleka sa druge strane, a u želji da udovolji svima, na kraju nije udovoljio nikome. U kompletnoj toj igri Jugović se jednostavno nije snašao, nije držao konce u svojim rukama, bavio se političarenjem, udovoljavanjem, izmjenama regulacionih planova, a samo se nije bavio onim čime se trebao baviti, a to su građani opštine Pale koji su ga izabrali”, kaže za portal Spin Info opozicioni odbornik u lokalnoj skupštini Dušan Gazivoda.

Dok se na Jahorini grade apartmani i prijateljske firme dobijaju poslove Pale čekaju Muzej, gondolu, zgradu Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta, zgradu Opštine, izmještanje toplane, pomoćni stadion FK Romanije, Gradsku kuću i brojne druge projekte za koje je rok za završetak radova odavno istekao. Za probijanje rokova, ali i uložena i neopravdana sredstva za pojedine projekte niko nije odgovarao. No, iako možda neće imati grijanja sljedeće zime, Paljane će grijati obećanje predsjednika Dodika da će Pale biti prijestonica Republike Srpske.