Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

provedba izbora

Pod lupom: Većina biračkih mjesta zatvorena na vrijeme, zabilježene različite nepravilnosti

Foto: Fena

Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije Pod lupom istakao je da je na terenu bilo ukupno 850 posmatrača

Posmatrači trenutno prate proces brojanja glasova kao i proces pakovanja izbornog materijala, kazao je na večerašnjoj pres-konferenciji koordinator za odnose sa javnostima i medijima Koalicije “Pod lupom” Hasan Kamenjaković.

Istakao je da je Koalicija danas u toku dana već izvijestili javnosti i medije o procesu otvaranja biračkih mjesta i procesu glasanja. Iznio je rezultate o zatvaranju biračkih mjesta, te podatke o procesu glasanja i zatvaranju biračkih mjesta, kao i nepravilnostima pri procesu glasanja.

-Na 3,4 posto biračkih mjesta zabilježene su različite nepravilnosti pri procesu glasanja, kao da se na primjer jednoj osobi izdaje više istih glasačkih listića, da jedna osoba glasa više puta ili slično. Na 1,8 posto biračkih mjesta zabilježeno je otvoreno nagovaranje da se glasa za određenog političkog subjekta, dok su na pet biračkih mjesta zabilježeni pritisci na birače. Ta biračka mjesta su u Bijeljini, Banjoj Luci, Tešku, Kalesiji i Stocu – kazao je Kamenjaković.

Brojne nepravilnosti

Dodao je da je glasanje bez provjere propisanih identifikacionih dokumenata zabilježeno na 6,2 posto biračkih mjesta, odnosno otprilike od jedan do 10 slučajeva ove vrste izborne nepravilnosti.

-Neke, tradicionalne da kažemo, nepravilnosti koje se ponavljaju iz izbornog ciklusa u izborni ciklus su na primjer slučajevi porodičnog glasanja, koji su za sada prema prvim nalazima zabilježeni na negdje 50 posto biračkih mjesta. I također birači su vraćani sa biračkog mjesta zato što nisu bili na izvodu iz centralnog biračkog spiska, također negdje na otprilike 49 posto biračkih mjesta – kazao je.

Dodao je da je zabilježeno također da je jedna osoba pružala pomoć većem broju birača da glasaju u kabini.

-To smo zabilježili na 29,3 posto biračkih mjesta. To se javljalo otprilike jedan do 10 slučajeva ove vrste nepravilnosti. Dok je na na četiri biračka mjesta bilo više od 10 slučajeva ove vrste nepravilnosti, također dva mjesta u Stocu, u Srebrenici i Brčko Distriktu. Birači dakle koji su koristili pomoć druge osobe pri glasanju imali su dokaz, odnos potvrdu da im je pomoć pri glasanju neophodna na 93 biračka mjesta, na ostalima nije. Dakle ali to i ne mora značiti nešto što je nužno sporno s obzirom na to da birački odbor može i dalje odobriti glasaču da glasa ukoliko odluči ili procjeni da je dakle nesposoban samostalno glasati – kazao je Kamenjaković.

Ugrožena tajnost glasanja

Prema njegovim riječima, također tajnost glasanja bila je ugrožena na 5,3 posto biračkih mjesta.

Prvi nalazi o samom procesu zatvaranja biračkih mjesta, prema podacima Kolacije “Pod lupom” većina biračkih mjesta je zatvoreno na vrijeme, 11 posto biračkih mjesta je zatvoreno sa nekim neznatnim kašnjenjem do 15 minuta, a četiri biračka mjesta su zatvorena u tom periodu, negdje od 19.16 do 20 sati.

-Prema nekim našim prvim informacijama oni birači koji su se zatekli u ili ispred biračkog mjesta u 19.00 sati, na većini biračkih mjesta omogućeno je njihovo glasanje, izuzev na 3,8 posto biračkih mjesta. I također nakon zatvaranja biračkog mjesta otprilike na negdje dva posto biračkih mjesta omogućen je ulazak na biračko mjesto – kazao je Kamenjaković.

Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije Pod lupom istakao je da je na terenu bilo ukupno 850 posmatrača.

Jovanović je govorio o zapažanjima koja se tiču implentacije novih tehnologija na ovim izborima.

-Eksperiment je uspio. Mi smo bili na 310 biračkih mjesta gdje su implementirale, pilotirale nove tehnologije. Na više od 95 posto njih sve je prošlo u najboljem mogućem redu. Na tri se desio prekid, na dva taj prekid nije ni nastavljen. U pitanju su dva biračka mesta u Tuzli – na jednom je nakon obustave nastavljeno, imali smo još 17 manjih problema na ovim tehnologija u pilotiranju, dakle tehničke prirode u smislu da se otisci prsta nisu čitali iz prvi puta, da su neki glasački listići se vraćali par puta prije nego što uđu u kutiju i slično – kazao je Jovanović.