Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počeo drugi upisni rok na Univerzitetu u Zenici, mjesta ima na svim fakultetima

Foto: FENA

Prijave za prvi ciklus studija primaju se do 20. septembra, nakon čega će biti organizirani prijemni ispiti, dok će rangiranje na fakultetima koji nemaju prijemne ispite biti obavljeno u periodu od 23. do 27. septembra.

Univerzitet u Zenici jučer je objavio drugi konkurs za upis studenata na prvi ciklus studija te prvi konkurs za upis na drugi (magistarski) ciklus studija, potvrdio je Feni rektor tog univerziteta prof. dr. Jusuf Duraković.

Osam fakulteta

Zenički univerzitet je na svojih osam fakulteta, u prvom upisnom roku koji je realiziran u julu, upisao 490 brucoša, od ponuđenih 866 mjesta pa je ostalo nepopunjeno 376 mjesta (183 za redovne i o trošku osnivača Vlade Zeničko-dobojskog kantona, 145 za redovne samofinansirajuće te 48 za vanredne studente).

Mjesta ima na svim fakultetima, a danas ćemo dati saglasnost i Filozofskom fakultetu za dodatne kvote za odsjeke Engleski jezik i književnost te Razredna nastava. Senat će dati odobrenje za dodatni upis na dva pomenuta odsjeka.

Medicinski fakultet, za nepopunjenih pet mjesta na svom odsjeku Opće medicine te Politehnički fakultet za odsjeke Softversko inženjerstvo 11 i Građevinarstvo 12 mjesta, organizirat će prijemne ispite – napominje Duraković, koji dodaje kako će za ostale fakultete i odsjeke studenti biti primani na osnovu rang liste.

Prijave za prvi ciklus studija primaju se do 20. septembra, nakon čega će biti organizirani prijemni ispiti, dok će rangiranje na fakultetima koji nemaju prijemne ispite biti obavljeno u periodu od 23. do 27. septembra.

Prijave za upis na drugi ciklus studija primat će se nešto duže, do 30. septembra, a ukupno će moći upisati 295 studenata (104 redovna i o trošku Vlade ZDK, 120 redovna samofinansirajuća te 71 vanredna studenta): Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka 17, Mašinski 35, Filozofski 36, Ekonomski 48, Pravni 44, Medicinski – Odsjek zdravstvena njega i menadžment 30, Politehnički 60 te Islamsko pedagoški fakultet 25 studenata.

Saglasnost Vlade ZDK

Nažalost, mada smo se nadali da ćemo do raspisivanja drugog upisnog roda dobiti saglasnost Vlade ZDK, nismo dobili saglasnost za upis studenata na Odsjek elektrotehnike i informacionih tehnologija, koji je trebao biti pokrenut na Fakultetu inženjerstva i prirodnih nauka.

Nadamo se da ćemo iduće godine dobiti saglasnost Vlade ZDK te moći upisati studente i na pomenuti odsjek – kaže Duraković.