Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela sjednica Parlamenta BiH, jedna od tačaka zakon o azilu

BiH

parlament bih

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrat će danas na sjednici, koja je počela s 50 minuta zakašnjenja, Prijedlog državnog zakona o azilu koji je pripremilo Vijeće ministara BiH.

Principe tog zakona, kojim se želi na trajniji način riješiti pitanje migracionih tokova uz uvažavanje međunarodnih standarda i sagledavanja mogućnosti za njihovo provođenje, podržala je Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH.

Iz Vijeća ministara je naglašeno da zakon nudi efikasnija i svrsishodnija rješenja u oblasti azila i propisuje uvjete i postupak za odobravanje izbjegličkog i statusa supsidijarne zaštite te privremene zaštite, kao i prava i obaveze tražilaca azila.

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH čiji je cilj izričita zabrana indeksiranja kredita u stranoj valuti, osim u eurima.

Povod za donošenje tog zakonskog rješenja, naglašavaju iz Vijeća ministara BiH, jeste Informacija Centralne banke BiH o problemima korisnika kredita ugovorenih s klauzulom o indeksiranju obaveze u švicarskim francima (CHF).

Poslanici će danas dati stav o Prijedlogu zakona o strancima koji regulira postupak ulaska stranaca u državu, uključujući i vizni i bezvizni režim, putne isprave za strance, boravak stranaca i njihovo udaljenje iz BiH, njihov prihvat i stavljanje pod nadzor.

Donošenjem predloženog zakona želi se, navode iz Vijeća ministara koje je i predlagač tog zakona, na trajniji i efikasniji način riješiti pitanje migracionih tokova, uz uvažavanje međunarodnih normi i bh. realnosti.

Predstavnički dom PSBiH razmatrat će i zaključak kojim se obavezuje Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH te nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora.