Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrvatski premijer

Plenković o kritikama što otvara most Hercegovina: Ako je kome krivo, žao mi je

plenkovic kristo
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Plenković se nakon održanog sastanka s Krišto obratio medijima. On je, inače, jedan od govornika i počasnih gostiju na svečanom otvaranju mosta Hercegovina

Hrvatski premijer Andrej Plenković doputovao je u srijedu u Sarajevo gdje je započeo dvodnevnu radnu posjetu Bosni i Hercegovini a dočekala ga je predsjedateljica Vijeća ministara te zemlje Borjana Krišto s kojom će početi seriju sastanaka s bosanskohercegovačkim dužnosnicima.

Nakon sastanka je kazao da je ovo prva radna bilateralna posjeta nakon velikog izbornog ciklusa u Hrvatskoj, a kako bi poslali poruku javnosti, institucijama i političkim stranaka u Bosni i Hercegovini, ali i hrvatskoj javnosti, o važnosti Bosne i Hercegovine i odnosa dvije zemlje.

-Želja hrvatske Vlade je da se odnosi Bosne i Hercegovine i Hrvatske unaprijede, da se rješavaju otvorena pitanja i da budu snažna, čvrsta, kontinuirana i stabilna podrška Bosni i Hercegovini na putu u Evropsku uniju, rekao je Plenković na početku obraćanja medijima.

Podrška BiH na putu u EU

-Te željom hrvatske Vlade da se ti odnosi unaprijede, da rješavamo otvorena pitanja i da budemo snažna, čvrsta, kontinuirana i stabilna podrška Bosni i Hercegovini na putu u Evropsku uniju. Od naše posljednje posjete okolnosti su se izmijenile na bolje. Evropsko vijeće donijelo je odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom. Smatram da je to itekako velik korak, korak koji je početak nove faze reformskog procesa, usklađivanja ukupnog zakonodavstva, ali i jačanje institucija, konkurentnosti, a time i bolje perspektive za sve građane Bosne i Hercegovine, naglasio je Plenković.

Kako bi operativno pomogli tu novu fazu, Plenković je rekao da su Bosna i Hercegovina i Hrvatska potpisale Ugovor o evropskom partnerstvu.

-Danas je održana sjednica zajedničkog povjerenstva na razini državnih tajnika i brojni hrvatski eksperti, ljudi koji su učestvovali u našem pristupnom procesu, bit će na raspolaganju, prije svega, Vijeću ministara BiH, pojasnio je Plenković.

Smatra kako se dobra saradnja dvije zemlje reflektuje u ekonomskoj razmjeni koja bi ove godine, prema procjeni, trebala biti oko 3,8 milijardi eura.

-Podaci za prvih pet mjeseci ove godine daju nam za pravo zaključiti da će gospodarska razmjena biti oko 3,6 ili 3,7, a možda i 3,8 milijardi eura na razini 2024. godine. To nas čini glavnim vanjskotrgovinskim partnerima, istakao je Plenković.

Novi kilometri autoceste u Hercegovini

Dotakao se i evropskog puta Bosne i Hercegovine navodeći da žele da Bosna i Hercegovina riješi nekoliko zakonskih prijedloga koji su na dnevnom redu, među kojima je i Zakon o sudovima, Zakon o visokom sudskom i tužilačkom vijeću, granična kontrola i migracije.

-Zadovoljni smo saradnjom koja postoji između dvije države, a odnosi se, prije svega, na prometnu infrastrukturu, rekao je Plenković.

Dotakao se i današnjeg otvaranja novih 11 kilometara autoceste na poddionici Počitelj – Zvirovići u okviru kojih je i most Hercegovina, jedan od najkompleksnijih infrastrukturnih projekata na Koridoru 5c.

-Prije tri godine, zajedno smo otvarali most kod Svilaja. Hrvatska je u završnoj fazi da realizuje još pet kilometara koji su nam ostali između Belog Manastira i mađarske granice. Na taj način ćemo na proljeće sljedeće godine kompletirati sve ono što je na našem teritoriju. Jako smo zadovoljni vidjeti napredak i kroz Bosnu i Hercegovinu. Siguran sam da će današnja dionica dati veliki doprinos boljoj prometnoj povezanosti naše dvije zemlje, naglasio je Plenković.

Hrvatski premijer je odgovorio i na pitanja o kritikama zbog njegovog prisustva na današnjem otvaranju mosta Hercegovina navodeći da je uloga predstavnika Hrvatske “čestitarska i posmatračka” i da je riječ o zajedničkom projektu.

-Ako je nekome krivo, meni je žao – poručio je Plenković.

Migracije i Izborni zakon

Govorio je i o migracijama navodeći da dvije zemlje sarađuju i kada je riječ o sprečavanju nezakonitih migracija.

“Važno je da razmjenjujemo podatke, da sarađuju naše policije, da se fokusiramo na zakonite migracije, a da nezakonitim stanemo na kraj”, rekao je Plenković.

Naglasio je da poštuju sva tri konstitutivna naroda i žele da Bosna i Hercegovina kvalitetno funkcioniše.

Što se tiče Izbornog zakona, Plenković smatra da je on ključan za kvalitetno funkcionisanje svih institucija Bosne i Hercegovine.

-Smatramo da sva tri konstitutivna naroda trebaju biti u potpunosti ravnopravni. Smatramo da praksa koja je nastupila od 2006, kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH, nije dobra i kreira lošu atmosferu u kojoj se Hrvati osjećaju diskriminirano i podređeno. Takva situacija je po meni dugoročno neodrživa i štetna je za harmonično funkcioniranje Bosne i Hercegovine, poručio je Plenković.

Sanckije za Dodika

Nije odgovorio na pitanje o eventualnim sankcijama Miloradu Dodiku, predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska, od strane Evropskog vijeća.

No, kratko je kazao:

-Ta tema trenutno uopće nije predmet razgovora na vijeću niti je to što se u ovom trenutku razmatra. Nama je bitno da Bosna i Hercegovina dobro funkcioniše i da ide prema članstvu u EU.

Plenković će se danas sastati i s predstavnicima Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a nakon toga putuje u Počitelj gdje će prisustvovati svečanom otvorenju mosta Hercegovina na novoj dionici autoputa Počitelj – Zvirovići.

Jačanje dobrih odnosa

Plenkovića u BiH prate ministri vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman, mora prometa i infrastrukture Oleg Butković te kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, kao i Zvonko Milas, državni tajnik i voditelj Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Uoči dolaska u BiH Plenković je u intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista kazao kako u tu zemlju dolazi kao prijatelj koji kani jačati već dobre odnose te je istaknuo nužnost provedbe reformi koje bi BiH približile članstvu u Europskoj uniji.

“Važno je u periodu nakon lokalnih izbora (u oktobru) ubrzati reformske procese, graditi skladne odnose između triju konstitutivnih naroda i jačati politički dijalog među političkim strankama”, kazao je uz ostalo Plenković.