Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednici dva hdz-a

Plenković kontra Čovića: Hrvatska snažno podržava Južnu gasnu interkonekciju

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

“Hrvatska snažno podržava projekt Južne gasne interkonekcije koja će obezbijediti još povoljnije uslove za razvoj ove strateški važne firme u BiH”

Hrvatski premijer Andrej Plenković, drugog dana posjete Bosni i Hercegovini, sastao se u Mostaru sa predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Draganom Čovićem i ponovio podršku Bosni i Hercegovini i tamošnjim Hrvatima u ostvarivanju ravnopravnosti sa izmjenom Izbornog zakona.

Plenković je istakao i snažnu podršku svim naporima koji se ulažu kako bi BiH nastavila napredak u ispunjavanju kriterijuma na evropskom putu.

-Zaštita prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini prioritet je HDZ-a, što je vidljivo u snažnim zalaganjima hrvatske vlade na svim nivoima. Izmjene izbornog zakonodavstva nužne su radi postizanja ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, ali i stabilnosti i efikasnosti cijele BiH, saopćeno je iz HDZ BiH.

Ranije danas Plenković je razgovarao i sa prvim čovekom MT Abraham Grupe Amirom Gros Kabirijem s kojim su razmotreni planovi poslovanja mostarskog Aluminijuma, koji je u najmu izraelskog biznismena.

-Hrvatska snažno podržava projekt Južne gasne interkonekcije koja će obezbijediti još povoljnije uslove za razvoj ove strateški važne firme u BiH, napisao je Plenković na platformi X.

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a Dragan Čović je već duže vrijeme na meti kritika američke amdinistracije i Ambasade SAD u BiH zbog Južne gasne interkonekcije i ovisnosti naše zemlje o ruskom plinu.

Plenković je jučer doputovao u Sarajevo, gdke je razgovarao sa predsedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto, a prisustvovao je i otvaranju dionice autoputa na koridoru 5c i mosta “Hercegovina” kod Počitelja.