Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plenković i Zvizdić dogovorili sjednicu Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH

plenkovic – zvizdic

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (VM BiH) Denis Zvizdić u Mostaru se jutros sastao s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem. Tom prilikom su dogovorili da će se zajednička sjednica Vjeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske održati početkom juna, javlja Anadolu Agency (AA).

“Razgovarali smo o unapređenju odnosa između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, o mogućnostima za daljnje jačanje gospodarske saradnje, povećanje ulaganja, pripreme za ono što smo dogovorili, a to je zajednička sjednica Vlade i Vijeća ministara. Svi su uključeni u pripreme i vjerujem da će se sjednica održati u junu. Siguran sam da ćemo tu dotaknuti sve ono što je bitno za daljnju dinamiku naših odnosa”, kazao je Plenković.

Susret su, kako ističe, iskoristili i za konzultacije o evropskom putu BiH, o naporima koje Vijeće ministara BiH i sve druge razine vlasti ulažu u odgovore na upitnike Evropske komisije koji bi trebao biti dovršen do ljeta.

“Nadamo se da će nakon toga Komisija predložiti da BiH dobije status kandidata”, kazao je Plenković navodeći kako će Hrvatska biti glavni zagovaratelj, podupiratelj i prijatelj BiH na njenom evropskom putu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je naglasio kako su odnosi BiH i Hrvatske izuzetno dobri i da će se u nekoliko narednih mjeseci pripremiti adekvatni modeli, zaključci i rješenja za brojna pitanja.

“Premijera sam upoznao i s kapacitetima Konzuma i Agrokora u BiH, a dogovorili smo da zajednička sjednica Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH bude u prvih deset dana mjeseca juna. Već smo dogovorili okvirne teme i sada ćemo unutar njih konkretizirati projekte koje će naši kordinacioni timovi u međuvremenu razmjeniti i pripremiti za zajedničku sjednicu. Na njoj očekujemo potpisivanje značajnih sporazuma kao i dogovor o projektima koji će značiti unapređenje ekomoske saradnje, infrastrukturnu povezanost i relaksaciju odnosa na političkom, socijalnom, ekonomskom i svakom drugom polju”, kazao je Zvizdić.

Zvizdić i Plenković danas će također održati niz sastanaka s brojnim visokim dužnosnicima zemalja regije koji dolazi na svečanost otvaranja 20. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2017., čiji je zemlja partner Republika Hrvatska i koji će u 11 sati službeno otvoriti predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković.

Osim gospodarskog centra gdje će se okupiti brojni regionalni i europski gospodarstvenici u razdoblju od 4. do 8. aprila, Mostar je posao mjesto gdje će lideri pričati o odnosima u regiji koji su daleko od skladnih u posljednje vrijeme i gdje će, kako su najavili, pokušati otvoriti i razgovarati o teškim temama.

Sastanci u Mostaru, kako je najavljeno će bit nova prilika da se razgovara i pokuša ponovno uspostaviti regionalni dijalog koji je nužan. Nedavna događanja u BiH zabrinula su i europske dužnosnike koji su izjavljivali da je veliki problem nestabilnost na Balkanu.

Prema najavama, BiH očekuje do kraja ove godine kandidatski status, za što je nužno da se regionalni i unutrašnji odnosi poprave i vrate na put napretka i pozitivnih promjena.