Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Došlo im do grla

Penzioneri za 3. oktobar najavili masovni protest u Sarajevu

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Ilustracija

Povećanje penzija, isplata jednokratne novčane pomoći, samo su neki od zahtjeva penzionera u FBiH o kojim bi danas na svojoj sjednici trebalo da se očituje federalna Vlada

U Fojnici je jučer održan sastanak na kojem su bili predstavnici 61 udruženja penzionera u Federaciji BiH. Više od 120 učesnika donijelo je odluku da se ide u masovne proteste penzionera koji će biti održani 3. oktobra ispred zgrade federalne Vlade.

Isplata pomoći

Haso Halilović, zamjenik predsjednika Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera u FBiH, rekao je za Oslobođenje da će 17. septembra predati peticiju Vladi FBiH u kojoj su sadržani zahtjevi ove populacije kada će se ujedno održati i protest upozorenja.

-Mi ne odustajemo od naših zahtjeva i tu se ništa nije promijenilo, napominje Halilović.

Podsjećamo, na Skupštini Saveza udruženja penzionera FBiH doneseni su zaključci kojim se traži povećanje penzija za deset posto počevši od decembra 2023. godine, dok se drugi zahtjev odnosi na isplatu jednokratne pomoći od 200 KM za penzionere čije su penzije do 1.000, te po 100 KM za one čije su penzije više od 1.000 KM. Od federalne Vlade i Parlamenta traže da se ide u hitnu izmjenu Zakona o PIO/MIO. Izmjenom člana 79. Zakona omogućit će se usklađivanje/povećanje penzija prema rastu prosječne plate u FBiH, a promjenom člana 80. omogućit će se vanredno povećanje penzija.

Halilović je potvrdio za Oslobođenje da je na sastanku u Fojnici bio pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike Kenan Spahić i predstavnik federalnog Zavoda PIO/MIO.

-Oni su ponovo saslušali sve naše zahtjeve i probleme. Znamo da je sutra (danas, op. a) sjednica federalne Vlade i očekujemo da će se očitovati o našim zahtjevima. Također, vrlo brzo ćemo imati hitnu sjednicu Upravnog odbora gdje ćemo sve detalje dogovoriti. Vidjet ćemo šta će Vlada uraditi na sjednici, nakon čega ćemo dogovoriti naše sljedeće korake, ističe Halilović.

U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike ranije je za Oslobođenje rečeno da su upoznati sa zahtjevima penzionera, koje u potpunosti podržavaju i smatraju ih opravdanim i neophodnim za unapređenje materijalnog položaja ove populacije.

Rebalans budžeta

-Naglašavamo da Ministarstvo intenzivno radi na realizaciji zahtjeva penzionera, uključujući banjsko liječenje i rehabilitaciju, te formiranje vijeća penzionera. Ovi zahtjevi su u našoj nadležnosti i mi na njima radimo. Povećali smo u prijedlogu budžeta za 2025. stavku za banjsko liječenje sa jednog na dva miliona KM, kažu u Ministarstvu.

Kada je riječ o isplati jednokratne novčane pomoći najugroženijim penzionerima, u Ministarstvu ističu da je dogovor da se ona isplati iz rebalansa federalnog budžeta.

-Čim bude rebalans, mi ćemo taj zaključak realizirati, rekli su za Oslobođenje iz Ministarstva.