Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dom naroda psbih

Pendeš: Da se vratimo u poslaničke klupe i svojim glasom kažemo šta mislimo o zakonu

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Klub bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije došao na nastavak sjednice Doma naroda na čijem je dnevnom redu razmatranje zahtjeva delegata Želimira Neškovića da se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH razmatra po hitnom postupku, tako da nije bilo kvoruma za rad i odlučivanje

Predsjedavajuća Klub hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marina Pendeš je u izjavi novinarima pozvala predstavnike Kluba Bošnjaka u Domu naroda da se vrate i prekinu blokadu Doma.

-Smatram da, ukoliko nam je svima interes evropski put BiH, onda do toga treba doći – navela je Pendeš.

Po njenim riječima, svi znamo da se dizanjem ruku u parlamentu koji predstavlja demokratiju, odnosno izbor volje građana, donose zakoni.

“Ne može proći Dom naroda”

-Mi sm rekli, ne jednom, nego nekoliko puta, da ćemo glasujući za hitni postupak, nakon toga oboriti taj zakon, da uopće više o tim zakonu nema riječi. Ne znam čemu ta bojazan. Ne može proći Dom naroda. I kad bi u najgorem slučaju prošao, a Hrvati neće glasati za njega, ne može proći u Zastupničkom domu – navela je Pendeš.

Znači, dodala je ona, uopće ne postoji nikakav razlog “da mi ne oborimo taj zakon”.

-Zato smatram da je jako bitno da se vratimo u izaslaničke klupe i da se posvetimo poslu za koji dobivamo plaću. Mislim da je krajnje vrijeme da se uozbiljimo, da se vratimo u izaslaničke klupe i da svojim glasom kažemo šta mislimo o tom zakonu – navela je Pendeš.

Klub bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije došao na nastavak sjednice Doma naroda na čijem je dnevnom redu razmatranje zahtjeva delegata Želimira Neškovića da se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH razmatra po hitnom postupku, tako da nije bilo kvoruma za rad i odlučivanje.

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović je, u skladu sa odredbama Poslovnika tog doma, dao pauzu od sat vremena kako bi se pokušao osigurati kvorum za rad, međutim ni nakon sat vemena delegati iz Kluba bošnjačkog naroda nisu došli na sjednicu te je ona prekinuta.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović izjavio je novinarima da su i nakon jutrošnje sjednice Kluba ostali kod svoje odluke da ne prisustvuju sjednici Doma na kojoj se razmatra protivustavan zakon o Ustavnom sudu BiH.

-Nećemo danas prisustvovati sjednici. Pokušali smo da se to skine sa dnevnog reda, nismo uspjeli. Predlagač ostaje kod svog prijedloga. Mi znamo šta znači neprisustvovati sjednici Doma naroda, ali također znamo kakve opasnosti vrebaju po BiH ukoliko se i raspravlja i, ne daj Bože, usvoji ovaj zakon koji je predložen – kazao je Džaferović.