Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ima li konkurencije?

Parlament devet godina samo od jedne firme nabavlja naftu, platili joj već milion KM?!

Foto: Pixabay

Jedan od braće Ahmetlić kao da je pretplaćen na tendere državnog parlamenta. Često je i jedini ponuđač

Parlamentarna skupština BiH ili preciznije njen Kolegij Sekretarijata, objavio je odluku o nabavci nafte za naredne dvije godine u iznosu od 227.062 KM. Ovaj posao pripao je firmi Hifa Petrol Sarajevo, koja se jedina i prijavila na tender.

Zanimljivo u cijeloj ovoj priči, prema istraživanju Fokusa, jeste da je Hifa Petrol već devetu godinu zaredom snadbijevač Parlamentarne skupštine BiH s naftom, za šta joj je isplaćen milionski iznos. Nerijetko je na tenderina bila ujedno i jedini ponuđač.

Prvi ugovor 2016.

Prema podacima Portala javnih nabavki, ova firma je od 2016. do 2024. svaki put od Parlamentarne skupštine BiH izabrana za ponuđača nafte. Naime, u martu 2016.

Hifa Petrol je od PSBiH dobila dvogodišnji ugovor za isporuku nafte u iznosu od 188.034 KM (bez PDV-a), Te godine su na tenderu bile dvije ponude.

Odluka o izboru ponuđača u 2024.

Dvije godine kasnije, Hifa Petrol je jedini ponuđač i sa PSBIH se opet zaključuje dvogodišnji ugovor za isporuku nafte u iznosu od 178.332 KM (bez PDV-a.) U avgustu 2020. Parlamentarna skupština BiH s Hifom Petrol ponovo sklapa dvogodišnji ugovor o isporuci nafte vrijedan 170.940 KM (bez PDV-a). Na tom tenderu su bile dvije ponude.

Tender iz 2018 Hifa Petrol je jedini ponuđač

U osmom mjesecu 2022. godine Hifa Petrol je ponovo pobjednik na tedneru PSBiH te se s njom zaključuje dvogodišnji ugovor o isporuci nafte u iznosu od 230.570 KM (bez PDV-a) koji je traju sve donedavno. Kako smo naveli, Hifa Petrol je krajem jula ove godine ponovo izabrana za dobavljača nafte.

Rast prihoda

Prema podacima iz registra bonitetne kuće Companywall osnivač firme Hifa Petrol je Hajrudin Ahmetlić, inače brat Izudina Ahmetlića koji je vlasnik firme Hifa-Oil. Firma Hifa Petrol, podaci su bonitetne kuće Dun & Bradstreet, bilježi konstatan porast prhoda. Lani su oni iznosili čak 732.315.231 KM.

Podaci o vlasništvu

Hifa Petrol je, vidljivo je to i na primjeru ugovora sa PSBiH, jedan od rekordera po pitanju dobivenih tendera u javnom sektoru. Prema podacima s Portala javnih nabavki, ukupno su u svim proteklim godinama s institucijama sklopili 10.689 ugovora o nabavkama u vrijednosti od 387.116.762 KM!