Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament BiH sutra o dopuni Zakona o upravi

BiH

parlament bih snsd (2)
FOTO: Parlament BiH

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine će na sutrašnjoj sjednici razmatrati Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi kojeg je predložio poslanik Damir Arnaut.

Naime, Zakonom je propisana novčana kazna od 150 KM do 500 KM za prekršaj odgovorne osobe u organu uprave ako ne postupi po odredbama. Uzimajući u obzir da ovaj zakon već propisuje sankcije za nepostupanje po zahtjevima određenih kategorija fizičkih i pravnih lica, kao što su ombudsmen, stranke, postupanje kod prijema zaposlenika u radni odnos ivođenje evidencije o izvršenom inspekcijskom nadzoru, nelogično je da sankcije ne postoje za nepostupanje po zahtjevima PSBiH, uključuju i odgovaranje na pitanja poslanika i delegata.

Predloženom dopunom zakona Parlamentarna skupština BiH jednostavno se dodaje u već postojeću grupu fizičkih i pravnih lica, a u tim slučajevima su sankcije za nepostupanje po njihovim zahtjevima već propisane.

Poslanici će također razmatrati i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi “Upravljanje grantovima u institucijama BiH” u kojem se navodi da institucije ne vrše analize i evaluacije dodijeljenih grantova s ciljem dobijanja povratnih informacija o postignutim rezultatima i ciljevima.

– Nema informacija šta je i u kojoj mjeri postignuto za dodijeljenu vrstu granta, koji je cilj koji se želi ostvariti i u kojoj mjeri je ostvaren. O učincima granta se ne izvještava, niti isti služi za donošenje odluka u procesu upravljanja grantovima – istaknuto je u Izvještaju.

Iz Ureda za reviziju BiH preporučuju Vijeću ministara da unaprijedi planiranje grantova te da kroz strateške i srednjoročne planove osigura jasne ciljeve koji se žele postići finansiranjem putem grantova, jasne i mjerljive pokazatelje za praćenje rezultata koji doprinose ostvarenju tih ciljeva i precizne izvore verifikacije. Također nalažu Vijeću ministara da uspostavi sistem kojim bi se osigurao jednak i transparentan pristup sredstvima granta i jednako postupanje te da se to može postići kroz utvrđivanje okvirne procedure dodjeljivanja grantova koja bi bila jedinstvena za sve institucije i regulisala sve segmente procesa od planiranja do evaluacije ostvarenja ciljeva.

Na dnevnom redu je i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi “Planiranje budžetskih rashoda u institucijama BiH” u kojem se navodi da se postupkom pripreme budžeta institucija BiH ne postiže željeni pritisak na efikasnost i efektivnost budžetskih izdataka.

Ured za Reviziju BiH preporučuje Vijeću ministara BiH da osiguraju da se u procesu pripreme budžeta poveća nivo korištenja informacija o rezultatima rada institucija BiH s konačnim ciljem da ovo postane primarni kriterij za donošenje odluka o budžetu te da institucije BiH trebaju osigurati potpunu usaglašenost svih svojih planova i izvještaja.

Poslanici će također razmatrati i Izvještaj komisije Kolegija Predstavničkog doma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, Izvještaj komisije Kolegija Predstavničkog doma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine te Izvještaj Zajedničke komisije oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.