Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament BiH o izmjeni Zakona o javnom RTV sistemu

BiH

parlament

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) će na sjednici koja je upravo počela razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o javnom RTV sistemu BiH na zahtjev poslanika Mirsada Mesića koji predviđa da dosadašnji način naplate RTV takse putem telekom operatera bude produžen do 31. 12. 2017. godine.

Također će biti razmatran i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi koji je predložio poslanik Damir Arnaut. Naime, Zakonom je propisana novčana kazna od 150 do 500 KM za prekršaj odgovorne osobe u organu uprave ako ne postupi po odredbama.

Uzimajući u obzir da taj zakon već propisuje sankcije za nepostupanje po zahtjevima određenih kategorija fizičkih i pravnih osoba kao što su ombudsmen, stranke, postupanje kod prijema zaposlenika u radni odnos i vođenje evidencije o izvršenom inspekcijskom nadzoru, nelogično je da sankcije ne postoje za nepostupanje po zahtjevima PSBiH, uključuju i odgovaranje na pitanja poslanika i delegata.

Predloženom dopunom zakona Parlamentarna skupština BiH jednostavno se dodaje u već postojeću grupu fizičkih i pravnih osoba, a u tim slučajevima su sankcije za nepostupanje po njihovim zahtjevima već propisane.

Bit će razmatran i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi “Upravljanje grantovima u institucijama BiH” u kojem se navodi da institucije ne vrše analize i evaluacije dodijeljenih grantova radi dobijanja povratnih informacija o rezultatima i ciljevima.

– Nema informacija šta je i u kojoj mjeri postignuto za dodijeljenu vrstu granta, koji je cilj koji se želi ostvariti i u kojoj mjeri je ostvaren. O učincima granta se ne izvještava, niti isti služi za donošenje odluka u procesu upravljanja grantovima – navodi se u Izvještaju.

Iz Ureda za reviziju BiH preporučuju Vijeću ministara BiH da unaprijedi planiranje grantova te da putem strateših i srednjoročnih planova osigura jasne ciljeve koji se žele postići finansiranjem putem grantova, jasne i mjerljive pokazatelje za praćenje rezultata koji doprinose ostvarenju tih ciljeva i precizne izvore verifikacije.

Također, nalažu Vijeću ministara da uspostavi sistem kojim bi se osigurao jednak i transparentan pristup sredstvima granta i jednako postupanje te da se to može postići utvrđivanjem okvirne procedure dodjeljivanja grantova koja bi bila jedinstvena za sve institucije i regulirala sve segmente procesa od planiranja do evaluacije ostvarenja ciljeva.

Na dnevnom redu je i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi “Planiranje budžetskih rashoda u institucijama BiH” u kojem se navodi da se postupkom pripreme budžeta institucija BiH ne postiže željeni pritisak na efikasnost i efektivnost budžetskih izdataka.

Ured za reviziju BiH preporučuje Vijeću ministara BiH da osigura da se u procesu pripreme budžeta poveća nivo korištenja informacija o rezultatima rada bh. institucija s konačnim ciljem da to postane primarni kriterij za donošenje odluka o budžetu te da institucije BiH trebaju osigurati potpunu usaglašenost svih svojih planova i izvještaja.

Predstavnički dom PSBiH razmatrat će i Izvještaj komisije Kolegija Predstavničkog doma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, Izvještaj komisije Kolegija Predstavničkog doma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine te Izvještaj Zajedničke komisije oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.