Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Homologacija vozila

Parlament BiH dostavio Tužilaštvu potencijalnu višemilionsku aferu!

predstavnički dom psbih
FOTO: Fena

Utvrđene su ogromne nepravilnosti kod davanja milionskih poslova na državnom nivou. Firma s američke crne liste još uvijek je u konzorciju

Predstavnički dom PSBiH danas je usvojio izvještaj o provođenju javnog saslušanja predstavnika Ministarstva komunikacija i prometa BiH, čiji je podnosilac Komisija za borbu protiv korupcije ovog doma.

Riječ je o saslušanju na kojem su ustanovljene ogromne malverzacije prilikom dodjele poslova homologacije vozila od 2009. do danas.

Državni revizori u svom izvještaju su konstatovali da su ovi propusti uglavnom počinjeni u periodu dok je ministar prometa i komunikacija BiH bio Vojin Mitrović. Ali nezakonitosti su utvrđene i dok je ministar bio Rudo Vidović, odnosno 2009. godine.

Kada je riječ o homologaciji i certifikaciji vozila odnosno povjeravanju ovih poslova firmama bliskim SNSD-u i HDZ-u, o tome je svojevremeno pisao i Fokus.

Predstavnički dom PSBiH danas je usvojio zaključak kojim dostavlja Tužilaštvu BiH Izvještaj Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma PBiH o provođenju javnog saslušanja predstavnika Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, a u vezi s procesom homologacije vozila sa svim relevantnim finansijskim pokazatelјima, kao i neautorizovani transkript sa javnog saslušanja.

Dodatno, zaključeno je kako ovaj dom smatra neprihvatljivim da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nema funkcionalan upravni nadzor nad administrativnim stručnim organizacijama, kao ni tačne i precizne podatke o prihodima stručnih organizacija za obavljanje administrativnih poslova i tehničkih pregleda koji se naplaćuju u skladu s Cjenovnikom usluga za provođenje homologacije.

– Predstavnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da, u roku od 90 dana, u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, u smislu da se u članu 205. Zakona bolje razrade uslovi i kriteriji koje bi trebale ispunjavati stručne organizacije za obavljanje povjerenih javnih poslova u oblasti homologacije – jedan je od usvojenih zaključaka s današnje sjednice.

Kako smo nedavno objavili, firma Sirius 2010 iz Banje Luke, koja je odlukom Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD sankcionisana stavljanjem na američku crnu listu, osim što je u januaru ove godine od Ministarstva prometa i komunikacija BiH dobila posao vrijedan 25 miliona KM u oblasti digitalizacije, već dvije godine, neometano, u sklopu konzorcija, vrši još jedan višemilionski posao na nivou države.

Naime, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH tada na čelu sa SNSD-ovim ministrom Vojinom Mitrovićem 4. avgusta 2022. je zaključilo Ugovor o obavljanju administrativnih poslova u oblasti homologacije vozila, dijelova uređaja i opreme vozila s Konzorcijem Centar motor d.o.o. Široki Brijeg – Centar za automobilsko inženjerstvo d.o.o. Banja Luka – Informacioni Inžinjering Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka – Centar za cestovni promet d.o.o. Sarajevo.

Na taj način ih je ovlastilo za milionske poslove homologacije vozila, dijelova uređaja i opreme vozila.