Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ima li kraja vrućinama?

Pao temperaturni rekord u BiH: BHmeteo objavio kada stiže kraj toplotnog vala ali ne i “kraj ljeta”

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Pred nama je još nekoliko vrelih dana uz maksimalne dnevne temperature do oko 42°C. Zatim popuštanje vrućine uz blaže zahlađenje

Na području Federacije Bosne i Hercegovine, tokom 13. augusta nadmašen je apsolutni maksimum temperature zraka samo u Zenici, saopćio je Federani hidrometeorološki zavod (FHMZ).

Automatska meteorološka stanica izmjerila je 42,7 stepeni. Predhodni apsolutni maksimum za Zenicu iznosio je 42,6 stepeni i zabilježen je dan ranije, 12. augusta. Do ovog mjeseca, apsolutni maksimum za Zenicu u augustu iznosio je 41,6 stepeni, izmjeren 2017. godine.

Maksimalne temperature na ostalim meteorološkim stanicama bilo su vrlo visoke, ali apsolutni maksimumi nisu nadmašeni.

U Mostaru je 13. augusta izmjereno 41,5, u Sarajevu 39,7, Gradačcu 39,2, Tuzli i Drvaru 39 stepeni itd.

Pred nama još nekoliko toplih dana

Pred nama je još nekoliko vrelih dana uz maksimalne dnevne temperature do oko 42°C. Zatim popuštanje vrućine uz blaže zahlađenje na prelazu ove na iduću sedmicu. Zahlađenje neće biti izraženo i ne označava “kraj ljeta”, javlja BHmeteo.

Atmosfera svakim narednim danom sve nestabilnija, pa uz sunce dnevnim razvojem naoblake lokalno treba računati na pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom, ponegdje i nevrijeme prvenstveno u ovom periodu nedjelja – početak iduće sedmice.

Obzirom da nekog značajnijeg zahlađenja nema, a i padavine bi bile više pljuskovitog i neravnomjernog tipa samo će se pojačati dojam sparine u danima koji slijede.

Na karti anomalija odstupanja temperatura od prosjeka početkom iduće sedmice, javlja BHmeteo. Vrućina će konačno popustiti, ali i dalje bez nekog ranojesenjeg ambijenta.