Travnik
Otvorena javna kuhinja u kojoj nema redova i bijelih kantica
Danas su objavili i kako izgleda jedan obrok koji se pravi od donacija
Organizacija Pomozi.ba u Travniku je otvorila Restoran Dobre Volje.
“Ovo je prvi restoran ove vrste u kojem će ljudi moći da dobiju obrok, ali uz obrok i još mnogo toga. Ovdje se dakle radi o konceptu javne kuhinje, gdje fokus stavljamo na dostojanstvo ljudi. Ovo jeste javna kuhinja, ali kuhinja u kojoj nema redova, kuhinja u kojoj nema bijelih kantica, kantica koje toliko podsjećaju na rat. Ovo je kuhinja u kojoj će se ljudi osjećati bolje – barem se nadamo da hoće. Korisnici dođu, uzmu obrok, sjednu i osjećaju se kao u svakom drugom restoranu.
Restoran se nalazi na mjestu gdje je donedavno bio restoran “Šeher”, a vlasnici, porodica Fulurija, odlučili su se na zatvaranje tog restorana kako bismo zajednički krenuli u ovu humanu misiju. Na mjestu gdje se do jučer pravila ukusna hrana za ljude koji sebi mogu priuštiti da jedu u nekom ugostiteljskom objektu, danas se prave podjednako ukusni obroci za one koji teško žive i kojima samo jedan obrok puno znači”, stoji u objavi organizacije Pomozi.ba.
Danas su objavili i kako izgleda jedan obrok koji se pravi od donacija.