Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzlanski kanton

Otkriveno ko je uputio 20 dojava o bombama u školama, među njima i maloljetnik

Foto: Pixsell
Ilustracija

Kako tvrde iz MUP-a TK, ovo je rezultat saradnje sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Federalnom upravom policije i MUP-om Kantona Sarajevo, a postupajući pod nadzorom Tužilaštva TK

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona (TK) su intenzivnim operativnim radom na rasvjetljavanju i identifikaciji počinilaca koji su upućivali lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama/bombama tokom oktobra na području Tuzle i Kalesije rasvijetlili i zadokumentovali ukupno 20 krivičnih djela, te identifikovali počinioce istih.

Kako tvrde, ovo je rezultat saradnje sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Federalnom upravom policije i MUP-om Kantona Sarajevo, a postupajući pod nadzorom Tužilaštva TK.

Dojavljivao i maloljetnik iz Sarajeva

Naime, u saradnji sa Federalnom upravom policije i MUP-om Kantona Sarajevo identifikovan je maloljetnik iz Sarajeva koji se sumnjiči da je putem e-maila upućivao lažne dojave o navodno postavljenim eksplozivnim napravama/bombama u srednjim školama u Tuzli. Protiv ovog maloljetnika, dana 28. oktobra 2024. godine podnesen je Izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona zbog postojanja osnova sumnje da je počinio šest krivičnih djela Izazivanje opće opasnosti.

Vezano za događaj od 22.oktobra 2024. godine – lažna dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi/bombi u Policijsku stanicu i školu u Kalesiji, u saradnji sa Obavještajno sigurnosnom agencijom, identifikovan je kao počinilac A.A. (22), koji je lišen slobode i uz Izvještaj predat Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti.

Nadalje, identifikovane su još četiri maloljetne osobe koje su putem telefona lažno dojavljivale navodno postavljene eksplozivne naprave/bombe u srednjim školama u Tuzli, a koje se sumnjiče za počinjenje krivičnog djela Zloupotreba znaka za pomoć i opasnost (radi se o ukupno 13 rasvijetljenih krivičnih djela), te će protiv istih nakon kompletiranja predmeta Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona biti podneseni odgovarajući Izvještaj sa pripadajućim dokazima, saopćeno je iz Uprave policije MUP-a TK.