Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kazneno-popravni zavod

Osuđenici u Zenici potrošili skoro milion maraka u zatvorskoj kantini

isak kahric

KPZ-om Zenica rukovodi direktor Rusmir Isak, sin federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka. Imenovan je na period od četiri godine u septembru prošle godine nakon što je dužnosti razriješen tadašnji direktor Redžo Kahrić

U Kazneno-popravnom zavodu Zenica posljednjeg dana 2023. godine na izdržavanju kazne zatvora bilo je 468 osuđenih osoba. U pritvoru su bile 204 osobe, a na praćenju putem elektronskog nadzora 40 osuđenika.

Tokom boravka u KPZ-u osuđenici i pritvorenici imaju pravo da rade, te budu plaćene za angažman. Pojedinačna visina naknada zavisi od vrste posla, količine i kvalitete rada, dužine radnog vremena i drugih uvjeta, te iznosi od jedne četvrtine do jedne polovine plaće koja se može ostvarivati na istim ili sličnim poslovima u preduzećima. Prošle godine to pravo koristilo je njih 294, a prosječna mjesečna plaća iznosila je 219 maraka.

Zatvorenici su u kantini KPZ-a za godinu dana potrošili 915.127 maraka, te 15.854 KM za pranje veša, navodi se u revizorskom izvještaju za 2023. godinu.

Neopravdani dodaci na plaću

KPZ-om Zenica rukovodi direktor Rusmir Isak, sin federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka. Imenovan je na period od četiri godine u septembru prošle godine nakon što je dužnosti razriješen tadašnji direktor Redžo Kahrić.

Federalni revizori utvrdili su brojne nepravilnosti u poslovanju ovog zavoda. Dali su ukupno 18 preporuka, od čega je 11 novih i sedam koje su već date u Izvještaju za 2016. godinu. Jedna od njih odnosi se na isplate dodataka na plaće.

Naime, zatvorski policajci – stražari po osnovu posebnih uslova rada imaju dodatak od 30 posto. Državni službenici i namještenici koji rade na poslovima koji zahtijevaju neposredan kontakt sa osuđenim osobama od 10 do 30 posto. Međutim, revizori su utvrdili da dodatak po istom osnovu neopravdano primaju i ostali uposlenici. Među njima su, recimo, i pomoćnik direktora u Sektoru za ekonomske poslove, stručni saradnik za pravne poslove, viši referent za nabavku i prodaju… Ukratko, osobe koje opće nemaju kontakta sa osuđenicima.

Važno je napomenuti da se ove isplate vrše na osnovu Pravilnika o plaćama i naknadama zaposlenih u KPZ-u, koji, kako navode revizori, nije usklađen s odredbama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Računi bez pokrića

I to nije jedini slučaj. Neopravdano se isplaćuju i naknade za rad u komisijama i radnim tijelima, što je, nažalost, praksa sa kojom se revizori susreću u većini institucija. Iako je tačno propisano pod kojim uvjetima se stiče pravo na naknadu, a to je rad izvan redovnog radnog vremena, izvještaji o radu pojedinih komisija ne sadrže podatke o broju prekovremenih ili sati rada u dane vikenda ili praznika.

Ni izvještaji o troškovima reprezentacije nisu transparetni, pa ostavljaju prostora da se posumnja u opravdanost trošenja skoro 19.000 KM. Novac za reprezentaciju namijenjen je za troškove jela, pića i osvježenja koja se služe tokom radnih sastanaka. Svaki račun koji se pravda morao bi sadržavati kratku bilješku o svrsi korištenja, ali oni koji su trošili novac nisu našli za shodno da to napišu.

Iz prezentirane dokumentacije nismo se mogli uvjeriti da je konzumacija jela i pića služena isključivo tokom radnih sastanaka, odnosno da su sredstva za reprezentaciju korištena u svrhu utvrđenu uredbom – navodi se u Izvještaju.

Uz ostalo, utvrđeno je i da je KPZ Zenica kršio Zakon o javnim nabavkama te nije postupao transparentno i osigurao pravednu i aktivnu konkurenciju, te nije najefikasnije koristio javni novac.