Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zakon o graničnoj kontroli

Oštra reakcija Delegacije EU u BiH zbog poteza parlamentaraca iz RS-a

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Johann Sattler

Poruka iz Sattlerovog ureda: Negativan signal za put BiH ka EU. Kandidatski status je BiH dodijeljen kako bi se poduzeli određeni koraci…

Iz Delegacije EU u BiH danas su se oglasili kako smatraju razočaravajućim to što Prijedlog zakona o graničnoj kontroli BiH nije dobio entitetsku većinu od parlamentaraca iz RS-a na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pa samim time nije ni usvojen.

-Negativan signal za put BiH ka EU. Kandidatski status je BiH dodijeljen kako bi se poduzeli određeni koraci, a među njima je upravljanje granicom. Ovakve mogućnosti za napredak ne smiju biti promašene – poručeno je iz Delegacije EU u BiH.

Inače, Predstavnički dom jučer ovo zakonsko rješenje nije usvojio, po skraćenom postupku i u prvom čitanju. Predlagač zakona je bilo Vijeće ministara BiH.

Dom nije usvojio ni Prijedlog zaključka poslanika Šemsudina Dedića i Safeta Keše povodom rasprave o Prijedlogu zakona o graničnoj kontroli (P.Z.E.I.).

Ovaj zaključak je glasio: “Obavezuje se Vijeće ministara BiH da uputi inicijativu prema Vladi Republike Hrvatske za donošenje novog Ugovora o određivanju graničnih prijelaza između BiH i Republike Hrvatske, kako bi se GP Izačić (BiH) – GP Ličko Petrovo Selo (RH) i GP Donji Svilaj (BiH) – Svilaj (RH) kategorizirali u granične prijelaze sa svim inspekcijskim kontrolama, takozvane BIP-ove, te osigurao status međunarodnih cestovnih prijelaza za promet putnika i roba, uključujući i robe koje podliježu fitosanitarnoj kontroli za granične prijelaze kod kojih postoji opravdanost otvaranja istih”.