Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oštra rasprava u Parlementu o uvođenju akciza na gorivo

parlament bih (2)

Počela je hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH na kojoj će poslanici razmatrati set zakona koji se odnosi na akcize, a koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH i uputilo ga u parlamentarnu proceduru uz zahtjev za razmatranje po hitnom postupku. Sjednici prisustvuju i tri poslanika SNSD-a Dušanka Majkić, Staša Košarac i Lazar Prodanović.

U toku rasprave o proceduri za zakone koji će omogućiti povećanje akciza na naftu, što je uslov MMF-a za novu tranšu od 155 miliona KM razvila se velika polemika je li hitnost opravdana.

Salko Sokolović (SDA) istakao je da je za evropski put, a da ukoliko u Evropi nema demokratije kao ovdje, onda nije ni za kakav put.

– U mojoj partiji nema demokratije. Mi moramo razgovarati o ovome, jer akciza je trajna kategorija, a kredit prođe. Hoću da pričamo o tome. Ja jesam bio na listi SDA, ali prvo odgovaram građanima, ja neću glasati za hitnu proceduru. Želim da nađemo najbolje rješenje koje će biti prihvatljivo za sve nas – kazao je Sokolović.

Inače, danas je Sokolović istakao da kako su počeli mogu usvajati sve na telefonskoj sjednici, jer se sve važno usvaja po hitnoj proceduri.

Sala Parlamenta BiH danas je bila mala da primi sve posjetitelje, posebno one koji dolaze iz ambasada i stranih organizacija.

Sadik Ahmetović pridružio se Sokolovićevoj raspravi, kazavši da nije protiv puteva i autocesta, ali je protiv načina kreiranja puteva koji se prave.

– Zašto hitna procedura, što nismo počeli prije mjesec, pa smo mogli usvojiti u redovnoj proceduri. Ja dolazim iz područja RS-a gdje je makadam, a mi nemamo ministra za makadame – istakao je Ahmetović.

Damir Arnaut (SBB) upozorio je kolege da ovi zakoni nisu prvi put pred poslanicima.

– Ministar Vjekoslav Bevanda sve je odgovorio u sali. Vi sada hoćete da vratite sve na komisijsku fazu, ali je sve već raspravljano. Dakle, sve je ovo prošlo komisijsku fazu i zato su svi uslovi za hitnost ispoštovani – kazao je Arnaut.

Aleksandra Pandurević (SDS) istakla je da se slaže s Arnautom ali…

– Ja ne znam kako će neko ko je prije pola godine bio protiv, a danas će biti za. Ja ne vidim kako će to uraditi izuzev ako neki nisu akcizne patriote – kazala je Pandurević, dodavši da je porazno da se unaprijed nema plana kako pomoći poljoprivrednicima.

– Zato treba dodatno vrijeme da premijerka RS izračuna koliko će se ovo odraziti na poljoprivrednike – dodala je Pandurević.

Arnaut je upitao, pak, kako su ministri iz Saveza za promjene glasali u avgustu za ovaj set zakona, a sada su protiv.

Željko Komšić (DF) istakao je da svjestan uzaludnosti ove diskusije, jer su odluke donesene na nekom drugom mjestu.

– Ipak, ne mogu da ne pitam. Volio bih od predlagača da čujem zašto je to tako hitno. Može li nam neko objasniti šta je ovdje hitno. Imajući u vidu sve ove rasprave ranije, a tačno je da je bio i u redovnoj proceduri. Ako je bio, zašto nije nastavljen u toj proceduri. Je li MMF nešto zaprijetio, dajte nam recite – kazao je Komšić.