Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

30 godina kasnije

Osnovala ga tzv. Herceg-Bosna: Dom zdravlja Široki Brijeg još nema validnih papira!?

dom zdravlja siroki brijeg
Foto: Bljesak.info

Zašto ova zdravstvena institucija i dalje radi bez upotrebne dozvole? Osnovan je 1994., a tek prošle godine promijenjen je osnivač

Dom zdravlja u Širokom Brijegu osnovan je 30. novembra 1994. godine i to rješenjem ministarstva zdravstva tzv. Hrvatske republike Herceg-Bosne. Trideset godina kasnije, još uvijek nema veliki dio dokumentacije o vlasništvu svojih objekata. Tako se, barem, tvrdi u najnovijem izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH.

-Dom zdravlja ne posjeduje dokumentaciju o vlasništvu ili posjedu poslovnog objekta Doma zdravlja, te objekata sektorskih ambulanti i garaže, koji su iskazani u poslovnim knjigama na 31.12.2023. godine u iznosu od 3.010.636 KM nabavne vrijednosti – ističe se u izvještaju.

Bez ZK-a

Naime, kako su ustanovili recizori, u poslovnim knjigama Dom zdravlja ima evidentirane građevinske objekte (zgrada Doma zdravlja sa RTG i fizijatrijom i restoranom, proizvodne i prateće objekte i garažu) i zemljište. I zemljište u krugu Doma zdravlja je u njihovom vlasništvu.

Međutim, ističu revizori, za zgradu Doma zdravlja sa RTG i fizijatrijom i restoranom (ukupne nabavne vrijednosti 2.661.241 KM), Dom zdravlja posjeduje zemljišnoknjižni izvadak u kojem je zemljište na kojem se nalazi objekat upisano kao vlasništvo Doma zdravlja.

-Napominjemo da Dom zdravlja ne posjeduje upotrebnu dozvolu, niti je ova zgrada upisana u zemljišne knjige. Pored navedenog, za knjigovodstveno evidentirane objekte sektorskih ambulanti te garažu, Dom zdravlja ne posjeduje dokumentaciju o vlasništvu niti posjedu. Ukupna iskazana nabavna vrijednost ovih objekata iznosi 349.395 KM. Dom zdravlja ne posjeduje dokumentaciju o vlasništvu ili posjedu poslovnog objekta objekata sektorskih ambulanti i garaže (nabavne vrijednosti 349.395 KM) – navode revizori.

Promjena tek u 2023.

Iako je osnovan davne 1994., a upisan u sudski registar Višeg suda u Mostaru Rješenjem 8.10.1996. godine, Skupština ZHK je tek u oktobru 2023. donijela Zakon o preuzimanju prava i obaveza i usklađivanju organizacije i poslovanja Doma zdravlja Široki Brijeg, kojim se preuzimaju prava i obaveze osnivača. A osnivač je, po ovom zakonu, Skupština ZHK.

Dakle, tek je u oktobru 2023. prestalo da važi rješenje o utemeljenju Doma zdravlja Široki Brijeg izdato 1994. godine!