Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

O spomeniku „Tenk“

OSCE: Ovakvi simboli u Sarajevu mogu nositi i neželjene poruke

tenk druga gimnazija odred bosna
Foto: Facebook/ Vlada KS

Pružamo podršku suočavanja s bolnim nasljeđem, ali razumijemo zabrinutost zbog tenka u blizini škole, naveli su iz Misije za Fokus

Iz Misije OSCE-a u BiH su u izjavi za Fokus prokomentirali jučerašnje otkrivanje spomenika poginulim pripadnicima specijalne jedinice MUP-a RBiH, Odreda policije „Bosna“ u parku Safeta Isovića iza Druge gimnazije u Sarajevu.

Riječ je o postavci tenka T-55, koji su specijaci uništili tokom odbrane Sarajeva, a sama postavka simbolizira sjećanje na 80 pripadnika i jedne pripadnice ove jedinice.

Navedeni događaj okupio je i niz zvaničnika, među kojima su bili gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i federalni i kantonalni ministri unutrašnjih poslova Ramo Isak i Admir Katica.

Sjećanja na žrtve

Iz Misije OSCE-a u BiH navode da je pružanje podrške Bosni i Hercegovini u suočavanju s bolnim naslijeđem prošlosti ključna komponenta rada Misije OSCE-a u BiH.

Ističu da je obilježavanje sjećanja na žrtve i stradanja u ratu bitan dio procesa suočavanja sa prošlošću, a da u tom duhu, uz njegovanje kulture sjećanja, spomen obilježja treba da pruže prilike za konstruktivno promišljanje i dijalog koji imaju za cilj promicanje dostojanstva, međusobnog poštovanja i humanitarnih vrijednosti.

-Razumijemo zabrinutost u vezi sa predloženim spomenikom, posebno jer se radi o instalaciji tenka u blizini škole i u gradskom parku. Takvi simboli mogu izazvati snažne emocije, nositi neželjene poruke i rizikovati ponovnu traumatizaciju preživjelih koji i dalje nose ožiljke rata. Ovi segmenti se moraju pažljivo razmotriti – istaknuli su iz OSCE-a.

Inkluzivni dijalog

Kako su dalje naveli „mora se pažljivo razmotriti i potencijalni uticaj takvog dizajna i lokacije, uz širi osvrt na efekte vojnih slika u javnom prostoru — posebno imajući u vidu mlađe generacije“.

-Odluke o spomen obilježjima trebale bi biti vođene otvorenim, transparentnim i inkluzivnim dijalogom koji na smislen način uključuje relevantne sudionike, članove zajednice i javnost – poruka je iz OSCE-a.